Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Casă nouă, în Şomcuta Mare, pentru 41 de familii

41 de familii din oraşul Şomcuta Mare şi localităţile aparţinătoare se mută în casă nouă. Au semnat contractul, au primit cheile, iar preotul protopop Nicolae Petruş a făcut şi  sfinţirea şi binecuvantârea de casă nouă.

anl-somcutaAşteptarea nu a fost în zadar pentru cei care au solicitat la Primăria Şomcuta Mare o locuinţă socială. Multe dintre cereri au fost depuse în urmă cu şapte ani.

S-au finalizat lucrările la cele două blocuri de pe strada Posta din Şomcuta Mare, astfel încât acestea au putut să-şi primească de astăzi locatarii. Astăzi, primarul Gheorghe Buda şi viceprimarul Vladimir Mureşan, dar şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale au fost prezenţi la festivitatea de predare a locuinţelor către chiriaşi. Alături de aceştia, la eveniment a fost invitat şi Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, şi xpreotul protopop de Chioar, Nicolae Petruş.

„Mă bucur că am ajuns aceste zile. După ani de muncă am reuşit să finalizăm lucrările la cele două blocuri care, începând de astăzi pot fi locuite”, a spus Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare.

„Să le folosiţi sănătoşi”, a adăugat primarul şi le-a urat chiriaşilor „Bun venit în casă nouă!”

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean, a avut cuvinte de laudă la adresa administraţiei locale.

„Mă bucur că s-au finalizat aceste investiţii. Sunt bucuros când văd finalizate investiţii în locuinţe, educaţie, sănătate etc. Nu semnare-contract-casa-nouapoţi să nu ai satisfacţii când vezi că administraţiile au realizări, iar la Şomcuta Mare se vede că administraţia îşi face treaba. Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean sprijină şi este alături de administraţia Şomcuta Mare”, a spus Zetea.

Lucrările au fost demarate în luna iulie a anului 2009 şi, la acea vreme, investiţia a fost evaluată la la 2,6 milioane lei+ TVA. Firma care a câştigat licitaţia s-a angajat să finalizeze lucrarea în 6 luni, însă panglica s-a tăiat abia în 11 octombrie 2016.

inaugurare-somcutaParter, trei etaje plus mansardă, aşa a fost întocmit proiectul pentru cele două imobile. Blocurile au câte opt apartamente cu o cameră, 16 cu două camere şi 24 cu trei camere. Pentru finanţarea lucrărilor s-au solicitat fonduri de la Ministerul Dezvoltării, dar a fost nevoie şi de contribuţie de la bugetul local. De asemenea, terenul pe care au fost ridicate cele două blocuri a fost pus la dispoziţie de administaţia oraşului.

Conform contractului, în sarcina constructorului a fost atât ridicarea imobilelor, cât şi realizarea instalaţiilor electrice şi sanitare, dar şi partea de finizaje. Primăria a trebuit să se ocupe de realizarea branşamentelor la reţeaua de apă, canalizare, gaz şi alimentare cu energie electrică. De asemenea, au fost amenajate alei pietonale, dar şi o parcare.

Locuinţele au fost atribuite în baza unei hotărâri a Consiliului Local Şomcuta Mare, cu respectarea criteriilor necesarea pentru acordarea de locuinţe sociale. Au primit locuinţe tineri sub vârsta de 35 de ani, pensionari şi persoane cu handicap, persoane care provin din sistemul de protecţie a copilului, dar şi personal din sistemul de învăţământ şi sistemul sanitar.

Miercuri, 12 octombrie, se va semna și procesul verbal de predare-primire al locuințelor, urmând ca viitorii locatari să se prezinte la societățile de distribuție a energiei electrice, a gazului și a apei, pentru a încheia contractele individuale. Contractele de închiriere ale locuințelor sunt pentru o perioadă de cinci ani cu posibilitatea prelungirii.

Prin realizare a celor două blocuri de locuinţe de tip social s-a rezolvat doar o parte din problema locuinţelor cu care se confruntă comunitatea.

 

Lăsaţi un răspuns