Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 12 iunie 2024

Cheltuieli nejustificate la Muzeul de Etnografie. Mai multe persoane urmărite penal

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA)– Serviciul teritorial Cluj, Biroul teritorial Baia Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 15 noiembrie, a inculpaților:

muzeul-de-etnografieROBESCU – POP GHEORGHE – VASILE și PETRICA DOINA, director al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, respectiv contabil în cadrul aceleiași instituții, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, în contextul efectuării unor reabilitări la unele obiective din cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, inculpatul Robescu – Pop Gheorghe – Vasile, în calitate de director al acestei instituții și ordonator de credite, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus achitarea sumei de 68.108 lei către o firmă care prestase lucrările respective, în condițiile în care o parte din aceste cheltuieli erau nejustificate.
Plata efectivă a lucrărilor a fost efectuată de inculpata Petrica Doina, în calitate de contabil șef și responsabilă cu controlul financiar preventiv, în condițiile în care, în cuprinsul procesului verbal de recepție, se menționa neefectuarea lucrărilor de consolidare, izolație și protejate împotriva incendiilor la unele acoperișuri, aspecte cunoscute de ambii inculpați.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Robescu – Pop Gheorghe – Vasile și Petrica Doina nu au voie să comunice. 

Inculpaților Robescu – Pop Gheorghe – Vasile și Petrica Doina li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Robescu – Pop Gheorghe – Vasile și Petrica Doina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Lăsaţi un răspuns