Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Corul bărbătesc din Finteuşu Mare – la Monumentul Eroilor din Socond

Sâmbătă, 5 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a binecuvântat Monumentul Eroilor din localitatea Socond, Protopopiatul Carei, dezvelit în cadrul unui ceremonial militar.

corul-barbatesc-din-finteusu-mareMonumentul este dedicat eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial care au fost ucişi în luptele din această localitate în data de 19 octombrie 1944. Este vorba de 28 de eroi identificaţi, majoritatea din ţinutul Olteniei, unii dintre ei nefiind cunoscuţi până în ziua de azi.

Monumentul a fost ridicat de Asociaţia „Codrenii”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi cuprinde o Cruce Brâncovenească din marmură albă şi un bloc de piatră din granit, pe care sunt trecute numele celor 28 de eroi ale căror nume se cunosc până în prezent.

La manifestare au fost prezenţi câteva sute de cetăţeni ai localităţii, veterani de război, urmaşi ai celor căzuţi aici, reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi internelor şi ai Armatei Române.

După oficierea Slujbei de Sfinţire, au avut loc luări de cuvânt şi depunerea de coroane de flori.

Cu ocazia sfinţirii monumentului, a fost lansată cartea ,,Socond 18 Octombrie 1944″, autori ing. Ionel Costescu şi dr. Viorel Câmpian, apărută la Editura “Citadela” din Satu Mare.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a primit din partea Filialei Satu Mare a Asociaţiei „Cultul Eroilor Regina Maria” o diplomă de excelenţă.

Evenimentul a cuprins şi un scurt concert de cântece patriotice susţinut de Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijat de prof. Andrei Dragoş.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns