Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

Hram la biserica Sfântul Apostol Andrei din Baia Mare

Duminică, 27 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare.

biserica-sf-andreiDin sobor au făcut parte pr. dr. Vasile Augustin, vicar eparhial, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, pictor de biserici şi iconar, slujitor la Sfântul Altar al acestei biserici, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Indrei Buda, paroh, preoţi din parohiile din municipiu şi chiar de mai departe.

În ciuda vremii ploioase, biserica a fost arhiplină de credincioşi, iar cei care nu au putut să intre în biserică, au urmărit Sfânta Liturghie de afară.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de corul bisericii, dirijat de Adrian Iercoşan, profesor de muzică.

În biserică se află permanent o raclă cu părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse spre închinare.

La ectenia pentru morţi a fost pomenit Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, trecut la cele veşnice în urmă cu patru săptămâni.

În cuvântul de învăţătură P.S. Părinte Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor mesajul de mântuire pe care îl transmite Evanghelia zilei, prin pilda dregătorului bogat şi respectarea poruncilor, care s-a citit în această duminică, a XXX-a după Rusalii. Mesajul a fost că viaţa sufletească are nevoie şi de altceva, nu numai de împlinirea materială. Acel ceva care vine în completarea respectării poruncilor pe care dregătorul bogat le ţine din tinereţe este legat de lepădarea de cele materiale, pentru ca omul să se asemene cu Dumnezeu. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să fie creştini adevăraţi.

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat de către Mântuitorul Iisus Hristos, încreştinătorul locuitorilor ţării noastre, ocrotitorul României şi primul dintre Sfinţi care are sărbătoare naţională bisericească, este hramul mai multor lăcaşuri de închinare din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, biserici de mir şi mănăstiri, dintre care una este în Baia Mare, aceasta în care a fost oficiat hramul cu câteva zile mai devreme.

Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, situată în centrul municipiului Baia Mare, a fost zidită din cărămidă între anii 2004-2012, pe un loc sfinţit cu doi ani mai înainte. Până la ridicarea acestei biserici, Sfintele Liturghii şi celelalte Sfinte Slujbe se oficiau într-o biserică din lemn, construită provizoriu, care a fost transferată, tot ca biserică provizorie, pentru o parohie înfiinţată recent.

În acest moment, pictura, în stil neobizantin, este realizată în întregime, în interior şi în exterior, şi se lucrează la definitivarea finisajelor, astfel ca la anul biserica să poată fi târnosită.

După oficierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, a fost oficiat un parastas după vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, cel care a rectitorit Episcopia Maramureşului din temelii, din 1990 până în acest an, şi a ridicat-o în rând cu celelalte Episcopii din Patriarhia Română.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns