Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Parastas la 40 de zile după IPS Justinian – în 8 decembrie, la Mănăstirea Rohia

Duminică, 20 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la nivelul întâi al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor alcătuit din preoţii slujitori şi diaconi ai Centrului Eparhial şi Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

parastasEste prima Sfântă Liturghie Arhierească oficiată aici de când Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Arhiepiscopul nu mai este printre noi, toţi preoţii şi credincioşii Episcopiei aflându-se în doliu timp de 40 de zile.

Aici Î.P.S. Arhiepiscop Justinian a adăstat în ultimele zile pământene, fiind privegheat continuu de preoţi şi diaconi, de luni până joi, în ziua prohodului, oficiat de un sobor de 17 arhierei, în timp ce zeci de mii de credincioşi din Eparhie şi întreaga ţară au venit să-şi ia un ultim rămas bun de la Înaltpreasfinţia Sa.

La ectenia pentru morţi, P.S. Justin Sigheteanul l-a pomenit cu emoţie pe Î.P.S. Justinian, împreună cu soborul şi întreaga Catedrală, pentru veşnica odihnă a sufletului său.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu.

După priceasnă, Arhim. Dr. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale, a dat citire „Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Naşterii Domnului”, care a început marţi, 15 noiembrie. Pastorala a avut darul de a sensibiliza pe credincioşi asupra milosteniei pe care este bine să o facă în acest post, dar şi să mediteze asupra semnificaţiei „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, în această perioadă a secularizării continue, şi asupra „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”, ctitorul limbii liturgice româneşti, „şi al tipografilor bisericeşti din Patriarhia Română”, cum a fost declarat 2017 în toată Patriarhia Română.

Aceste idei au fost întărite în scurtul cuvânt de învăţătură al P.S. Justin Sigheteanul, care le-a amintit încă o dată credincioşilor din eparhie de îndatorirea fiecăruia din ei de a ajuta pe cei în nevoi, pentru că din darurile date pe pământ se adună comoară în cer.

 

La sfârşitul Sfintei Liturghii Arhiereşti a fost oficiată slujba Parastasului după veşnicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul, la care au asistat câteva mii de credincioşi.

După oficierea parastasului duminical de pomenire, P.S. Iustin Sigheteanul a invitat credincioşii să ia parte la Slujba Parastasului de pomenire la 40 de zile, care va fi oficiată în 8 decembrie la Mănăstirea Rohia de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, locţiitor de episcop al Maramureşului şi Sătmarului, şi P.S. Iustin Sigheteanul, înconjuraţi de un mare număr de preoţi.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns