Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 12 iunie 2024

Recidivist suspect pentru alarma de la Tribunalul Maramures

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)– Biroul Teritorial Maramureş, la data de 23 noiembrie 2016  s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de alarmare, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice cu privire la folosirea materiale de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală, prev. şi ped de art. 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

DIICOT arata ca sesizarea din oficiu a fost raportată la împrejurarea că,  la data de 23.11.2016 autori necunoscuţi au amplasat un pachet având aspectul şi elementele  caracteristice unui dispozitiv exploziv confecţionat artizanal, format din 4 batoane cilindrice, un acumulator şi un indicator luminos, în incinta clădirii Tribunalului Maramureş.

În mai puțin de 12 ore de la momentul producerii evenimentului și datorita sesizării din oficiu, au fost descoperite şi strânse probe cu privire la fapta ce formează obiectul anchetei penale și totodată identificat și pus sub acuzare inculpatul Coman Vasile.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la data de 23 noiembrie 2016, în intervalul orar 08.00-09.10, inculpatul Coman Vasile a amplasat într-un grup sanitar din incinta clădirii în care-şi desfăşoară activitatea Tribunalul Maramureş, un pachet ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat compus din patru elemenţi cilindrici, interconectaţi prin fire conductoare, un acumulator, un led/bec luminos, acesta fiind descoperit de o persoană care a anunţat lucrători din cadrul IJJ Maramureş ce asigură paza şi controlul acces la nivelul instituţiei”, arata DIICOT.

Inculpatul a suferit anterior condamnări penale, cea din urmă fiind aplicată în dos. nr. 2955/100/2014 a Tribunalul Maramureş  pentru infracţiunea de pornografie infantila (prev. de art. 51 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din C.pen. 1969), iar în privinţa acestei pedepse s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării.

Trimiterea sa în judecată pentru această infracţiune s-a făcut de către Biroul Teritorial Maramureş  din cadrul DIICOT.

În prezent, datorită nerespectării obligaţiilor impuse pe perioada suspendării sub supraveghere, pe rolul Tribunalului Maramureş există înregistrat dosarul nr. 569/100/2016, având ca obiect sesizarea privind revocarea suspendării sub supraveghere a pedepsei al cărui termen de judecată a fost la data de 23 noiembrie 2016, ocazie cu care inculpatul a fost prezent, procedând în felul descris anterior.

La data de 24 noiembrie 2016 procurorii DIICOT au dispus faţă de inculpatul Coman Vasile  luarea masurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii și de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Lăsaţi un răspuns