Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Preasfințitul Iustin își aniversează ziua de naștere

23 iunie este o zi de mare sărbătoare în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Preasfinţitul Părinte dr. Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împlinește 56 de ani. Cu această ocazie, începând cu ora 08.00 se va săvârși Sfânta Liturghie în Paraclisul din incinta sediului Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, iar de la ora 12.00 se va oficia un Te-Deum de mulţumire pentru darurile revărsate asupra Preasfinţiei Sale și a Sfintei Episcopii de-a lungul timpului în cei 56 ani de viață și 23 de ani de slujire arhierească.

zi nastere iustin cu gherman

La acest eveniment vor participa membrii Permanenței Eparhiale și ostenitorii Centrului Eparhial. În 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului l-a numit stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. În anul 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel, de ÎPS dr. Justinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului, iar în 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ridicat la rangul de arhimandrit, cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, an în care Mănăstirea Rohia împlinea 70 de ani de la întemeiere. Obţine titlul de licenţiat în Teologie în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

În anul 1994, la propunerea ÎPS dr. Justinian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, la data de 22 martie, arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, primind titulatura de „Sigheteanul”. După trecerea la Domnul a ÎPS Arhiepiscop dr. Justinian, Sfântul Sinod, în şedinţa din 16 decembrie 2016, l-a ales, prin vot secret, pe PS dr. Iustin în scaunul vacant de episcop al Maramureşului şi Sătmarului. Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2017, ziua de prăznuire a Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. De față au fost un sobor de 17 ierarhi, sute de preoţi din întreaga Eparhie şi a peste 7.000 de credincioşi. Astfel, Preasfinţitul Părinte dr. Iustin devine al 30-lea episcop al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existenţă. La mulți ani!

Vasile Gherman

 

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns