Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 27 martie 2023

Inventar la haldele de steril

Ministerul Economiei a fost abilitat, conform Hotărârii nr. 1/12 iunie 2017 a CNSSU, să înființeze și să coordoneze Comisia Interministerială pentru inventarierea și inspectarea la nivel national a haldelor de steril, cu raportare în 90 de zile de la data Hotărârii. Instituțiile centrale cu responsabilități în punerea în aplicare a Hotărârii nr. 1/2017 a CNSSU sunt: Ministerul Economiei (inclusiv specialiști ai S Conversmin SA București), Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Ministerul Energiei, Ministerul Apelor și Pădurilor (inclusiv Agenția Națională Apele Române, Romsilva și experții Comisiei Naționale pentru Siguranța Barajelor), Ministerul Mediului (inclusiv Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Națională de Mediu), Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, CNSSU (inclusiv prin inspectoratele județene).

halde (3)

Prima ședință a Comisiei interministeriale a avut loc în data de 20 iunie 2017, stabilind că se vor constitui Comisii județene, formate din reprezentanți ai instituțiilor corespondente instituțiilor centrale membre în Comisia Interministerială, care vor întocmi inventarul depozitelor de steril la nivel Județean, vor face inspecția vizuală a tuturor depozitelor de deșeuri (indiferent de industria din care provin) și vor întocmi rapoarte. De asemenea, Comisia interministerială a stabilit un calendar al acțiunilor.

O primă întâlnire a reprezentanților instituțiilor județene, în vederea informării lor și desemnării unor persoane care să facă parte din Comisia județeană, a avut loc marți, 4 iulie, la Palatul Administrativ. Ședința a fost prezidată de prefectul Sebastian Mihai Lupuț, care urmează să emită un ordin prin care se va înființa Comisia Județeană de Inventariere a Depozitelor de Steril și a Depozitelor Industriale Maramureș.

În acest moment, mai multe instituții dețin inventare parțiale ale haldelor de steril, care urmează să fie confruntate și completate cu toate datele cerute în anexele Hotărârii nr. 1/2017 a CNSSU. Pentru a oferi o imagine generală asupra situației specifice din județul nostru, prefectul Sebastian Mihai Lupuț urmează să poarte discuții cu reprezentanți ai CNSSU, MAI și ai Ministerului Economiei, iar săptămâna viitoare va avea loc o primă ședință a Comisiei județene.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns