Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Grigore Buda – înmormântat la Mănăstirea Ruoaia

Marţi, 5 septembrie, cu începere de la ora 12,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de pe Valea Ruoaia din Lăpuşul Românesc, în fruntea unui sobor, Slujba Prohodului Inginerului Grigore Buda, mare şi iscusit constructor de biserici, trecut la cele veşnicie în urma unei nefericite întâmplări.

inmormantare budaUn Episcop – Preasfinţitul Părinte Iustin, 5 arhimandriţi – Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, Nicolae Moldovan, stareţul Mănăstirii Nicula, Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii de maici Floreşti de lângă Cluj-Napoca, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Protos. Ioil, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Protos. Varlaam China, duhovnicul Mănăstirii Lăpuşul Românesc, pr. Vasile Botiş de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Pr. paroh  Ioan Florin Mariş, Parohia Lăpuş I, şi  un mare număr de preoţi de mir au oficiat la Slujba de înmormântare a priceputului şi iscusitului inginer constructor Grigore Buda din Lăpuşul Românesc.

1

 

 

La strană a cântat un grup de diaconi şi teologi, coordonaţi de Pr. Andrei Baboşan, profesor de muzică la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, şi paroh în Tg. Lăpuş.

Pe o vreme frumoasă, cu soare şi nori atât cât să nu fie prea cald, au venit să-l petreacă pe ultimul drum pământean pe Inginerul Grigore Buda călugări şi călugăriţe, preoţi din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, peste 4.000 de prieteni şi cunoscuţi, pe care i-a ajutat într-un fel sau altul, cu care a lucrat, care i-au fost alături într-un fel şi altul. Se poate spune că toată Ţara Lăpuşului a fost alături de familia îndurerată la această grea durere prin care trece. A fost lume multă ca la hramul mare al Mănăstirii.

            Mănăstirea Ruoaia a fost locul său de suflet, pentru că a ridicat-o cu mult drag, de aceea a dorit ca aici să fie înmormântat.

            După Slujba Prohodului au răsunat în aer, ca un ultim salut, trei focuri de armă.

Ctitor de catedrale şi biserici

            Inginerul Grigore Buda s-a născut în 25 noiembrie 1954, în comuna Lăpuş, într-o familie de simpli oameni iubitori de Dumnezeu. A urmat şcoala generală în satul natal, Liceul Teoretic la Tg. Lăpuş, a absolvit Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, completând-o cu cursuri de specialitate de-a lungul carierei sale. S-a format ca inginer, începând din anul 1977, pe şantierele din Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Tg. Lăpuş. S-a stabilit în satul natal unde şi-a întemeiat o familie alături de soţia sa Maria, cu care a avut doi copii: Florin, inginer constructor, şi Alina.

În anul 2003 îşi înfiinţează propria firmă, GRICON SRL, cu care a executat lucrări de mare complexitate în domeniul eclezial şi civil. Lucrări realizate la aşezăminte monahale şi de cult: Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, biserica Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia (Catedrala Munţilor, deoarece este ridicată pe o stâncă abruptă), biserica Mănăstirii Nicula, biserica Mănăstirii Marca, judeţul Sălaj, biserica din oraşul Gherla, biserica din oraşul Cavnic, biserica Unităţii Militare Baia Mare, biserica ortodoxă din localitatea Borcut – Tg. Lăpuş, Complexul monahal Rohia, Complexul monahal Piatra Fântânele. Lucrări civile şi edilitare terminate: Campusul şcolar din oraşul Tg. Lăpuş, Podul peste râul Lăpuş în Tg. Lăpuş, sediul primăriilor Vima Mică, Coroieni, Lăpuş, satul său natal, Spitalul orăşenesc Tg. Lăpuş, Centrul de bătrâni din comuna Coroieni, aducţiuni de apă în comunele Coroieni, Budeşti şi localitatea Rohia. Pe lângă acestea, a executat şi multe alte lucrări mai mici.

Între 2010 şi 2017 a fost epitrop al bisericii ortodoxe din Parohia Lăpuş I, unde a realizat mai multe lucrări, printre care a donat şi o poartă monumentală ridicată la intrarea în curtea bisericii, sculptată după tradiţia autentic maramureşeană.

A trecut la Domnul duminică, 3 septembrie 2017, în urma unui tragic accident de vânătoare.

„Crucea Voievodală Maramureşeană” post mortem

            Vorbind despre inginerul Grigore Buda, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a urmărit lucrările din Eparhie în mod nemijlocit pe toată durata construcţiilor, până la finalizare, la punerea Crucii în vârf, a concluzionat cu multă emoţie în glas:

„În sicriu nu este un simplu creştin anonim. În sicriu sunt osemintele unui om mare, care a făcut mult bine. Care a dăruit mult din viaţa lui ca să înfrumuseţeze pământul cu multe sfinte şi valoroase aşezăminte: biserici, mănăstiri, catedrale, aşezăminte medicale sau culturale. Ori acest lucru va fi răsplătit de Dumnezeu.”

            Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit, post mortem, Inginerului Grigore Buda, „Crucea Voievodală Maramureşeană” în semn de veşnică recunoştinţă şi înaltă cinstire pentru zidirea bisericii Mănăstirii Rohia, zidirea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare şi pentru toate lucrările de mare calitate şi valoare artistică înălţate pe cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Crucea Voievodală Maramureşeană i-a fost aşezată pe piept, în sicriu, ca ultim semn de recunoştinţă.

            „Rugăm pe Hristos Domnul şi pe Preasfânta Sa Maică ca, pentru credinţa şi fidelitatea faţă de Sfânta Biserică şi pentru dăruirea şi responsabilitatea cu care a lucrat toată viaţa, înălţând aceste monumente sacre, să-i deschidă porţile cerului şi ale raiului, primindu-l în Palatele cele cereşti ale Sfintei Treimi. Dumnezeu să-l odihnească! Veşnica lui pomenire!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la decernarea acestei înalte distincţii a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în prezenţa tuturor celor care au fost la Slujba Prohodului.

A fost dus spre mormânt doar de preoţi.

Trupul celui răposat întru Domnul  a fost aşezat în incinta Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” Ruoaia, Lăpuşul Românesc, spre deal de Altarul de Vară.

 

 

A.F.

 

 

Lăsaţi un răspuns