Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

500.000 de lei pentru repararea acoperișului Bazinului Olimpic din Baia Mare

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat faptul că, în cursul zilei de miercuri, 8 noiembrie, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a semnat alocarea sumei de 500.000 de lei pentru rapararea acoperișului Bazinului Olimpic ”Gheorghe Demeca” din Baia Mare. Banii au ajuns la Direcția Județeană pentru Tineret și Sport a județului Maramureș, urmând să fie organizată licitația, iar lucrările să demareze în cel mai scurt timp. Șeful administrației județene a subliniat faptul că, instituția Consiliului Județean (CJ) nu are în subordine Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS), deci implicit nici Bazinul Olimpic de înot din Baia Mare, însă fiind o problemă a maramureșenilor și a copiilor care își doresc să facă performanță în acest sport s-a implicat personal în rezolvarea acestei situații.

zetea cu ministru sportLa conferința de presă care a avut loc în cabinetul președintelui CJ a fost prezent și directorului Liceului cu Program Sportiv din Baia Mare, Adrian Gherghel, care este și antrenor de înot și care a adus, în dese rânduri, performanță Maramureșului atât prin participările sale la diverse competiții, cât și prin sportivii pe care i-a pregătit.

”În urmă cu mai bine de o lună, când vijelia care a afectat multe construcții din Baia Mare, au apărut probleme și la acoperișul bazinului de înot. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș a fost informat în cel mai scurt timp, iar pagubele menționate au fost împărțite în trei categorii. Prima categorie a făcut referire la instituțiile publice aflate în subordinea autorităților locale, cea de-a doua s-a referit la instituțiile aflate în subordinea deconcentratelor, iar în a treia categorie au intrat proprietățile private. Guvernul României s-a mișcat extrem de repede, alocând Maramureșului, într-un timp foarte scurt, o sumă de peste 90 de miliarde de lei vechi pentru instituțiile aflate în subordinea administrațiilor locale. În ceea ce privește instituțiile aflate în subordinea deconcentratelor era necesară o rectificare de buget, fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului fiind epuizat. În urma discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului, respectiv cu ministrul Marius Dunca, dar și cu secretarul de stat Cosmin Butuza, singura variantă în care puteau să vină în ajutorul Bazinului Olimpic era printr-un transfer intern de bani de la un capitol la altul. Trebuie specificat faptul că MTS nu avea aceste fonduri în buget, iar pentru a face modificările menționate erau necesare foarte multe avize, cel mai important fiind avizul Ministerului Finanțelor, care s-a primit în cursul săptămânii trecute. Au urmat, apoi, avizele interne ale MTS, iar în cursul zilei de miercuri, ministrul Marius Dunca a semnat rectificarea bugetului și transmiterea sumei de 500.000 de lei către obiectivul din Baia Mare”, a declarant președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: ”DJTS a gestionat deficitar problema acoperișului avariat de furtună”

Șeful administrației județene a mai menționat faptul că acești 500.000 de lei reprezintă întregul buget al MTS, care a fost alocat pentru un singur obiectiv din Maramureș, iar reușita acestui proiect i se datorează, exclusiv, secretarului de stat Cosmin Butuza, care a militat și a susținut cauza până la final.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean s-a arătat dezamăgit de atitudinea lui Cornel Săvoiu, directorul Direcției Județene pentru Tineret și Sport, despre care spune că a gestionat deficitar intervenția imediată a problemei și a ales să pună în pericol întregul amplasament, fără a ține cont de sportivii care aveau nevoie de bazinul de înot pentru a se antrena în vederea competițiilor interne și internaționale la care participă.

”Consider că DJTS s-a folosit de acest pretext pentru a obține sume mai mari de bani. Acest fapt a adus la imposibilitatea funcționării bazinului, iar sute de copii din Maramureș și-au decalat întregul program și au fost nevoiți să facă kilometri suplimentari pentru a se antrena în condiții improprii, mult sub standardele pe care le oferă interiorul bazinului de înot din Baia Mare. Pe de altă parte, nu consider că este normală nici atitudinea unora dintre părinți, care în loc să vină să discutăm, așa cum au ales alții, s-au manifestat extrem de zgomotos, fără a cunoaște faptul că instituția Consiliului Județean Maramureș nu are nicio atribuție în gestionarea Bazinului Olimpic Gheorghe Demeca din Baia Mare. În ceea ce-i privește pe cei de la DJTS, sper că, cel puțin acum vor gestiona mai bine problema atribuirii lucrării și execuția propriu-zisă a acoperișului”, a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Antrenorul Adrian Gherghel a arătat că tinerii care s-au pregătit pentru competiții la bazinul de înot din Baia Mare au fost puși în situația de a găsi o variantă adiacentă pentru a putea să își continue antrenamentele, iar în prezent sportivii se trezesc la 5.00 dimineața și fac kilometri întregi pentru a ajunge la un bazin care nu se ridică la standardele celui din municipiul reședință de județ, însă nu există, în prezent, o altă soluție. ”Noi am încercat să nu deranjăm prea mult, dar ne bucurăm că s-a găsit o variantă pentru rezolvarea problemei. Acum sperăm ca cei care trebuie să gestioneze repararea acoperișului să facă acest lucru în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Adrian Gherghel.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Lăsaţi un răspuns