Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

7,5 milioane de euro pentru 14 km de drum reabilitat. Șoseaua face legătura între Șomcuta și Remeți pe Someș

Joi, 2 noiembrie 2017, în cabinetul președintelui Consiliului Județean Maramureș a fost semnat, și de către șeful administrației județene, Gabriel Zetea, contractul de finanțare pentru reabilitarea drumului județean DJ 182B, legătura între Mireșu Mare, Șomcuta Mare și Remeți pe Someș.

La întâlnire a participat, alături de aparatul tehnic al Consiliului Județean Maramureș, de primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda și primarul din Mireșu Mare, Ioan Mătieș și noul vicepreședinte de CJ, George Moldovan.

semnare finantare DJ 182BPreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a subliniat faptul că este un nou moment important pentru instituția județeană, semnarea unui contract de finanțare pentru reabilitarea unui nou drum județean.

”Este vorba despre finanțarea DJ 182B de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, care reprezintă unul dintre multele contracte pe care le avem semnate în Maramureș pentru reabilitarea infrastructurii rutiere județene. În anul 2016, în cadrul campaniei electorale în care am prezentat programul de guvernare locală pe care l-am propus maramureșenilor am vorbit despre reabilitarea drumurilor județene ca prioritate zero a viitorului executiv al CJ.

Din păcate, dintr-o rețea de 850 de km de de drum județean, doar 56 sunt reabilitați în adevăratul sens al cuvântului, respectiv tronsonul dintre Baia Sprie și Bârsana. Și nu vorbim aici de plombări sau covoare asfaltice, ci de o reabilitare de la 0 a drumului. Am depus foarte multe proiecte în această perioadă și putem spune că, într-un singur an de zile am finalizat documentația, am depus-o spre finanțare, iar acum semnăm contracte în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru reabilitarea a peste 200 de kilometri de drum județean. Săptămâna trecută am semnat un alt contract important, Drumul Nordului, un tronson de 78 de kilometri și o finanțare europeană de 50 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional (POR).

Pentru județul Maramureș sunt foarte importante și finanțările naționale prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), atât cele din prima etapă, cât și din cea de-a doua. Avem, de asemenea, cele mai importante tronsoane de drum aprobate spre finanțare, unele dintre ele având deja contractele semnate, iar până la sfârșitul anului vor fi semnate toate acestea. În ceea ce privește contractul de finanțare pentru cei 14 kilometri de drum prevăzuți pentru reabilitare pe DJ 182B, vorbim despre aproximativ 7,5 milioane de euro (peste 34 de milioane de lei). Sper ca luna viitoare să urcăm documentația pentru licitație pe SEAP, iar până în primăvara anului 2018 să avem un contractor serios, care să se și apuce de treabă. Există deja gândită la nivelul Consiliului Județean o legătură vizibilă între est și vest, între nord și sud pentru reabilitarea drumurilor județene din Maramureș. În perioada următoare vom depune la finanțare, pe PNDL2, proiectele care au fost deja aprobate în Maramureș, respectiv Valea Izei și Valea Ruscovei și sper că luna viitoare vom semna și aceste contracte.

În ceea ce privește lucrările care vor avea loc în Șomcuta Mare și Mireșu Mare, am rugat primarii acestor două comunități să vină la discuții pentru a corela lucrările edilitare (canalizare, aducțiuni de apă) cu reabilitarea drumului județean care va implica lucrări la fundația drumului, apoi straturile de asfalt, rigolele, podețele, accesele la proprietăți pentru oameni, semnalizarea rutieră etc. Trebuie să avem un program clar de lucrări și cu siguranță vom reuși să ne punem în acord”, a declarat Zetea.

Cei doi primari au precizat că își vor da întregul concurs pentru ca toate lucrările, atât județene cât și locale să fie executate în acord, iar la final cei câștigați să fie locuitorii Maramureșului.

 

Lăsaţi un răspuns