Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Arhim. Timotei Bel – noul arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit, joi, a avut pe ordinea de zi şi alegerea arhiereului-vicar pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Pentru această demnitate au participat Părintele Arhimandrit dr. Timotei Bel, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, din Protopopiatul Carei, şi Arhim. dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. În urma voturilor din Sfântul Sinod, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a devenit Părintele Arhim. Dr. Timotei Bel, care va purta supranumele de „Sătmăreanul”.

timotei belPărintele Arhim. Dr. Timotei (Cristian Simion – nume de botez) Bel, fiul lui Bel Augustin și Anastasia, s-a născut în localitatea Rohia, județul Maramureș, la 13 ianuarie 1974.

Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca, iar în perioada 1996 – 2000 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea. Din anul 2000, este licențiat în teologie. În 2001 a obținut diplomă de Master –Teologie Istorică.

În anul universitar 2000-2001 a urmat cursuri de limbă greacă modernă în cadrul secției de Filologie a Facultății de Filozofie din cadrul Universității Aristotel, Tesalonic – Grecia, pe care le-a absolvit cu calificativul ,,exceptional”.

În 19 iunie 2007 și-a susținut public teza de doctorat cu titlul ,,Erminia și exegeza Noului Testament în B.O.R., în sec. XX, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Ioannis Galanis. În 5 iulie 2007 a depus jurământul de doctor în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

Din 1 mai 2007 este stareț al Mănăstirii ,, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă.

Lăsaţi un răspuns