Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 21 mai 2024

Parteneriate între silvicultorii din Maramureș și Transcarpatia

O delegație a fondului de vânat și păduri din regiunea Transcarpatia, condusă de directorul adjunct Vasyl Kyj s-a întâlnit cu prefectul Vasile Moldovan și directorul adjunct al Direcției Silvice Maramureș, Iosif Andreica. Membrii delegației ucrainene au prezentat situația referitoare la exploatarea pădurilor din arealul administrat. De asemenea, a menționat despre existența unui excedent de masă lemnoasă de fag, datorită cererii reduse a partenerilor tradiționali. Suprafețele de pădure din regiunea vecină supuse exploatării dețin certificatele de calitate aferente.

silvicDelegația ucraineană a fost interesată de identificarea unor parteneri din județul nostru pentru exploatarea masei lemnoase excedente, dar și de construirea unor drumuri forestiere de acces, respectiv de identificarea unor parteneri în producția și prelucrarea fructelor de pădure și a mierii de albine”. Partea ucraineană dorește colaborarea cu structuri silvice din Maramureș și a solicitat informații cu privire la legislația românească în regenerarea pădurilor și tăierile ilegale de masă lemnoasă”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Directorul adjunct al Direcției Silvice Maramureș, Iosif Andreica, a precizat că și în județul nostru există un excedent de masă lemnoasă de fag, ca urmare a cererii din partea agenților economici, dar și datorită fenomenelor meteorologice nefavorabile care au doborât copacii din specia fag. Exploatarea masei lemnoase din pădurile administrate de Direcția Silvică Maramureș se realizează prin licitație, iar activitatea de prelucrarea este realizată numai prin relații contractuale. În ceea ce privește producția de fructe de pădure, Direcția Silvică Maramureș desfășoară activități de culegere, preluare de la terți și conservare, iar fructele de pădure sunt vândute procesatorilor din Germania, a mai adăugat directorul adjunct Iosif Andreica.

Avantajele pentru un agent economic care este interesat de exploatarea masei lemnoase rezultă din faptul că prețul masei lemnoase este mai mic cu aproximativ 10 dolari față de România.

Delegația ucraineană și-a arătat disponibilitatea, în situația identificării unui agent economic din Maramureș interesat de exploatarea masei lemnoase, de a întreprinde demersurile administrative necesare la autoritățile ucrainene pentru obținerea aprobărilor în vederea desfășurării activității de exploatare.

Prefectul de Maramureș a menționat că susține stabilirea de acțiuni comune, în baza unor parteneriate între instituțiile silvice din Maramureș și regiunea Transcarpatia, care să contribuie la buna gestionare a fondului silvic în zona transfrontalieră.

 

Lăsaţi un răspuns