Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 21 mai 2024

Preasfințitul Părinte Iustin va deveni Cetățean de onoare al județului

În cadrul ședinței Consiliului Județean Maramureș desfășurată joi, 31 mai,  aleșii județeni au aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Maramureș Preasfințitului Părinte Iustin – Episcop al Maramureșului și Sătmarului.

episcop-iustin”Preasfințitul Părinte Iustin Hodea, Episcopul Maramureșului și Sătmarului este o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române, a spiritualității românești și europene, fiind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1994, când a fost ales Arhiereu – vicar, iar din anul 2016, Episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Voturile monahale le-a depus în anul 1985, primind numele de Iustin, avându-l ca naș de călugărie pe Preasfințitul Justinian Chira, cel care l-a și hirotonit întru diacon și preot.

Începând cu data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului și Clujului l-a numit stareț al Mănăstirii ”Sf. Ana” Rohia. În anul 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel de către Preasfințitul Justinian Chira, episcopul Maramureșului si Sătmarului, iar în anul 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. Titlul de licențiat în teologie l-a obținut în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxa ”Andrei Șaguna”, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 1994, la propunerea Preasfințitului Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului si Sătmarului, la data de 22 martie primind titulatura de ”Sigheteanul”, iar în Duminica a V – a din Postul Mare, din 17 aprilie 1994, a fost hirotonit întru arhiereu de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop si Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală.

A organizat cele cinci vizite patriarhale în Episcopia Maramureșului si Sătmarului, iar în Sfântul Sinod, Preasfințitul Iustin face parte din Comisia pentru Doctrină, Viață Monahală şi Misiune Socială. De asemenea, este președintele Fundației culturale ”Nicolae Steinhardt” înființată pe lângă Mănăstirea Rohia. Întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca întâistătător al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a avut loc în data 27 decembrie 2016, devenind astfel cel de-al XXX-lea episcop din istoria de peste 600 de ani a Eparhiei. Ceremonia a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ctitorie a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin. Ca distincții bisericești și civile a primit Ordinul Sfinților Martiri Brâncoveni; Ordinul Sfântul Antim Ivireanul; Titlul de Cetățean de Onoare – conferit de peste 30 de Primării de municipii, orașe și comune din cuprinsul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului; Titlul de Omul anului 2012 – conferit de Consiliul Județean Satu Mare”, a arătat în expunerea de motive șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns