Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Delegație din Maramureș în Basarabia, la Centenar Fest

Muzica, portul și dansul popular maramureșean au ajuns pe meleaguri basarabene. Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni a reunit printr-un festival dedicat Centenarului Marii Uniri a României, peste treizeci de mii de participanți care gândesc și simt românește. Români din toate regiunile istorice s-au reunit prin tradiție și cultură.

razboi de tesutO delegație a județului Maramureș formată din: vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș,  consilierii județeni: Florica Roman, Nicolae Mișulec, Sorin Șunea, Felician Cerneștean, Ioan Radu Coman, Călin Ștefan Pop și Ioan Buda, directorul Cabinetului Președintelui Gabriel Zetea, Cosmin Drulea, reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național Transilvania au participat la Centenar Fest.

Festivalul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale a României, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova. Scopul evenimentului este de a conserva, perpetua și promova valorile românești și de a scoate în evidență diversitatea și tradițiile comune care stau la baza unității istorice, lingvistice și culturale ale neamului românesc în Republica Moldova.

Județul Maramureș și-a făcut simțită prezența la cel mai mare eveniment din Republica Moldova și prin demonstrațiile de meșteșuguri populare realizate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău și discipolii Moșului Pupăză, Maria și Petru Codrea. Standul Maramureșului a fost vizitat de mulți participanți care au degustat bucatele tradiționale maramureșene și au admirat ritualul mâinilor dibace ale meșterilor populari implicați în acest demers.

 

Lăsaţi un răspuns