Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Evenimente realizate la mina din Baia Sprie

De sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, la troița din fața Minei Baia Sprie,  a avut loc o slujbă de comemorare a foștilor deținuți politici care au muncit în subteran. Au participat preoții din oraș, cei de la Mănăstirea Petru Vodă, oficialități locale și județene, numeroși credincioși și foști mineri. Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena din Baia Sprie, sprijinită logistic de administrația locală a oferit celor prezenți o agapă frățească de post.

ziua crucii la mina baia sprieEvenimetele au continuat la Puțul 5 în subteran unde s-a lansat oficial proiectul „Centrul de informare şi documentare Martirii Crezului”, dedicat luptătorilor din rezistenţa anticomunistă şi foştilor deţinuţi politici din coloniile de muncă de la Baia Sprie, Cavnic, Nistru. Cu această ocazie, în subteran, la sala multifuncţională, a fost lansat primul volum din seria Martirii Crezului – Justin Pârvu, autor: Ioan Chertiţie.

La eveniment au participat: col. dr. magistrat Viorel Siserman, prim-procuror al Parchetului Militar Cluj, Constantin Buchet, preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Silviu Moldovan, şef serviciu C.N.S.A.S., Octav Bjoza, subsecretar de stat, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Vasile Danion, teolog, Alexandru Surdu, academician, vicepreşedintele Academiei Române, Grigore Pepene, fost deţinut politic la colonia de muncă de la Mina Baia Sprie, în vârstă de 94 de ani, Mircea Pârvu, fost deţinut politic la colonia de muncă de la Mina Baia Sprie. Moderatorul acțiuni a fost Silviu Moldovan, iar proiectul a fost prezentat de Alexandru Nicolici și Karin Lachner.

V. Gherman

Lăsaţi un răspuns