Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Dezbatere, la Mireș, despre mistreți și Legea vânătorii. Ministrul Botănoiu: Nu pun animalele mai presus de om

Fermieri, primari din Chioar și Codru, consilieri locali, vânători, silvicultori, s-au adunat la Mireșu Mare pentru o dezbatere despre pagubele cauzate de porcii mistreți, culturile agricole și modificările aduse Legii vânătorii. De la Șomcuta Mare au participat la dezbateri primarul și viceprimarul orașului, consilieri locali, dar și fermieri din localitățile aparținătoare.

primar buda la miresu mareDiscuțiile s-au purtat în prezența ministrului Apelor și Pădurilor, a secretarului de stat în Ministerul Agriculturii: Dumitru Daniel Botănoiu, a directorului general Romsilva, dar și a reprezentanților serviciilor din agricultură.  Alături de aceștia au mai fost prezenți la dezbateri  subprefectul județului și un grup de parlamentari maramureșeni. Miniștrii prezenți au subliniat că Legii vânătorii a fost blocată de președintele țării, însă modificările aduse respectă principiul: paguba produsă de stat este plătită de stat.

fermieri la miresu mare

„Odată intrată în vigoare Legea vânătorii, dosarele de despăgubiri pentru pagubele cauzate de porcii mistreți nu vor mai fi plimbate între instituții. Va trebui ca fermierul să facă dovada că este proprietarul terenului pentru a putea beneficia de despăgubiri”, a precizat ministru Ioan Deneș. „Nu pun animalul mai presus de om. Când porcul dirijează circulația și ursul îți bate în geam, e nevoie să iei măsuri urgente: să acorzi despăgubiri și să te ocupi de animale. Noi asta am făcut. Am modificat Legea reproducerii la porcul mistreț, am modificat Legea  vânătorii, precum și alte legi, însă toate acestea au fost blocate de șeful statului. Legea vânătorii a fost întoarsă în parlament, iar în 13 mai a primit avizul comisiei pentru agricultură”, a declarat Dumitru Daniel Botănoiu.

Lăsaţi un răspuns