Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Măsuriș în trei zone din Baia Sprie

Data de 4 mai este una importantă pentru crescătorii de oi din Baia Sprie. Aceștia s-au constituit în mai multe grupuri care vor forma trei stâni, fiecare cu peste 300 de capete.

masuris oiMăsurișul este o mare sărbătoare a primăverii și constă în formarea stânelor pentru perioada de vară, numirea ciobanilor și măsuratul laptelui de la oile fiecarui crescator de animale. Laptele va fi transformat în brânză, caș, urdă, produse ce vor reveni, peste vară, fiecărui crescător. În funcție de cantitatea de lapte măsurată, un gospodar va primi lapte (de mai multe ori pe an) pe care împreună cu ciobanii trebuie să-l mulgă atunci când este planificat. Primavara, când crescătorii vor să ducă oile la stână pentru pășunat, se strâng în grup și se înțeleg pentru a forma o stână. Unul dintre ei este gazda (șeful) de stână care se ocupă de întreg procesul ce urmează în vara respectivă. Una dintre multele stâne din județ a fost constituită în zona Nyreș din Baia Sprie. Aici, gazdă de stână este Ioan Bîrda, care deține 320 de oi, din care 210 sunt cu lapte, restul sunt sterpe. Alte zece familii din localitate și împrejurimi s-au alăturat crescătorului băisprian, care au 140 de oi. Astfel, stâna lui Ioan Bîrda numără 460 de capete.

O altă stână este cea a lui Vasile Pop (Bazil), care adună an de an peste 300 de oi. Aici, atmosfera este una specială, gazda de stână ocupându-se intens ca invitații să meargă pe mai multe cărări acasă la finalul acțiunii.

A treia stână ete cea a lui Cozmin Pop din Șindrești. Acesta face măsurișul în zona Borcut din Baia Sprie. Are 250 de oi, care în acest an au fătat 180 de miei. Majoritatea dintre ei i-au vândut la abator, 30 mielușele frumoase le păstrează în turma de oi, iar restul îi valorfică de acasă. Stâna este întregită cu alte sute de oi de la prieteni și vecini „În anul 1992 am început să țin oi. Atunci aveam 20 de capete. Acum am ajuns aproape 300 și continui să sporesc efectivele. Îmi place ceea ce fac și sunt sprijinit de soție și cei doi băieți. Măsuratul oilor este o zi specială care o marcăm an de an cu multă voie bună”, spune Cozmin Pop.

V  Gherman

Lăsaţi un răspuns