Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

„Zilele Lacului Albastru”, la Baia Sprie

Serviciul Public din cadrul Primăriei Baia Sprie a dat startul pregătirilor pentru Zilele Lacului Albastru. Aceste acțiuni vor demara sâmbătă 18 mai,cu începere de la ora 9, când se fac înscrierile pentru „Crosul Lacului Albastru”, un concurs de trail running.

lacul albastruCopiii și adulții interesați se pot înscrie la sediul RockOn Bike din Piața Libertății Nr. 8. Crosul pentru copii începe la ora 11, iar pentru adulți la ora 12 (de la Lacul Albastru). Tot în prima zi au loc: cros orientare sportivă; activități în atelier liber; tirolină și paint ball; inițiere și orientare sportivă: camping; party cu DJ. Duminică 19 mai, este programat și un tur ghidat de mountain bike în Baia Sprie și împrejurimi, începând cu ora 12:00. Pentru cei care nu vin pe două roți, se pot închiria biciclete mountain bike în prealabil la RockOn Bike Baia Sprie. Tot în această zi au loc: tur ghidat ecologic; tur ghidat Mountain Bike; tirolină și paint ball; concert Sick”S Generation. În perimetrul Lacului Albastru accesul cu mașini și vehicule motorizate este strict interzis iar camparea corturilor se va face în zona lacului.

Lacul Albastru din Baia Sprie este unic în lume şi în fiecare an, în luna mai iubitorii lui se adună pentru un final de săptămână deosebit. Lacul Albastru din Baia Sprie este unicat în Europa datorită felului în care s-a format și datorită unei proprietăți pe care acesta o are, și anume că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp (poziția soarelui, temperatura apei). Primăvara  lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are culoarea verde închis și uneori cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde închis și uneori maro. Încă nimeni nu a dat o explicație științifică exactă pentru aceste schimbari. Cert este că este unul din cele mai frumoase lacuri, care a atras mii de turiști în zonă.

Planuri mari pentru administrația locală din Baia Sprie

 Reprezentanții autorității locale își doresc să dezvolte orașul, insistând asupra potențialului turistic al zonei. Membrii Clubului Civic Lacul Albastru din Baia Sprie își asumă atât întreținerea ariei protejate pe viitor, cât și munca de educație ecologică și de conștientizare asupra importanței menținerii intacte și nepângărite a zonei care aduce atât de multă frumusețe Dealului Minei și orașului Baia Sprie. Beneficiar al proiectulului „Lacul Albastru – unicat european”, voluntarii clubului băiesprian au amenajat căile de acces către Lacul Albastru, au montat indicatoare de informare și orientare în zonă și au derulat activități de informare și conștientizare ecologică și civică. S-au organizat excursii tematice cu elevii Școlii Nr. 1 Baia Sprie. Copiii au învățat de la personal specializat despre rolul și importanța naturii în viața noastră și au avut parte de momente frumoase și jocuri interactive despre natură și în natură. „S-au efectuat lucrări de facilitare a accesului la Aria Protejată Lacul Albastru și fost amenajate scări în pământ cu contratreaptă pe întreaga suprafață unde erau necesare. Au fost achiziționate și montate două mese și patru bănci. De asemenea, au mai fost realizate în plus patru mese cu băncile aferente din materialul lemnos de la fața locului, din arbori doborâți de vânt. Materialul a fost pus la dispoziție de către Primăria Baia Sprie. S-au realizat patru panouri informative montate pe traseul tematic, dintre care două la Lacul Albastru, unul la Crăpătura Zorilor și unul la Puțul Francisc. Astfel traseul tematic a devenit un circuit și a fost marcat astfel pe harta afișată la punctul informative”, spune primarul Alin Sebastian Bîrda.

Vasile Gherman

Lăsaţi un răspuns