Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 10 noiembrie 2024

Folclorul, promovat în unitățile de învățământ

Partenerii din proiectul ”Scoala Radacinilor Strabune” de promovare a folclorului ca materie optionala de studiu in unitatile de invatamant s-au reunit joi, 17 octombrie, la sediul Palatului Administrativ, unde au decis continuarea acestui proiect de succes implementat la nivel judetean, anunta Institutia Prefectului – Judetul Maramures.

proiect-scoala-strabuna-1024x678”Este un proiect reusit si un exemplu de buna practica in implementarea orele de folclor in scoli. Initial proiectul a fost demarat in judetul Suceava si sprijinit de autoritatile si institutiile publice, sub titulatura ”10 pentru folclor”. Am primit solicitari din alte judete pentru a le acorda sprijinul necesar in elaborarea documentatiilor necesare pentru promovarea de proiecte similare. In Maramures, pastrarea autenticitatii si valorilor traditionale a fost realizata prin studierea folclorului ca materie optionala la scolile din localitatile Calinesti si Baita de Sub Codru”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Inspectorul scolar general Ana Moldovan a precizat ca in cadrul unor activitati extrascolare au avut loc actiuni de promovare a folclorului la unitati de invatamant din Sighetu Marmatiei si Tautii Magheraus.

De asemenea, unitati de invatamant din localitatile Vadu Izei, Bogdan Voda, Sieu, Viseu de Sus si-au exprimat studierea optionala a folclorului. Educatia este sustinuta la nivel de judet de catre Institutia Prefectului – Judetul Maramures si Consiliul Judetean Maramures, a adaugat inspectorul scolar general Ana Moldovan. Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a promovat proiectul la nivel national, la intalnirile desfasurate cu inspectoratele scolare din tara.

Artista Mariuca Verdes, care a initiat acest proiect de introducere a optionalului de folclor in scoli, s-a implicat in activitatile de pastrare a culturii satului traditional maramuresean, prin atragerea mesterilor populari in proiect si invatarea elevilor in realizarea produselor specifice. O alta initiativa a fost de elaborare a materialelor pentru publicarea a doua volume de carte dedicate vopsirii vegetale si camasilor traditionale maramuresene. Valorile satului traditional maramuresean si cultura populara autentica au fost promovate in cadrul unor actiuni la nivel national, dar si la Bruxelles.

Decanul Facultatii de Litere – Centrul Universitar Nord Baia Mare, conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcas a prezentat proiectul derulat ”Salvam o casa traditionala”. Conducerea facultatii a solicitat sprijin in vederea identificarii unei gospodarii traditionale, iar cu sprijinul artistei Mariuca Verdes a fost identificata o casa traditionala maramureseana in localitatea Sacel. A fost alocat spatiul necesar, in curtea facultatii baimarene, pentru amplasarea casei, obtinerea avizelor necesare si implicarea unor arhitecti.

La implementarea cu succes a proiectului destinat pastrarii valorilor traditionale, autenticitatii culturii si artei maramuresene au contribuit culte religioase, Directia Judeteana pentru Cultura Maramures, Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare, Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Consiliul Judetean Maramures si Institutia Prefectului – Judetul Maramures.

Partenerii proiectului au decis stabilirea unui calendar de activitati comune, promovarea folclorului la nivelul institutiilor de invatamant superior si organizarea unui festival de folclor destinat elevilor implicati in proiect, mai precizeaza reprezentantii Prefecturii.

Lăsaţi un răspuns