Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Zetea: În două luni, administraţiile locale vor intra în colaps financiar

Autoritățile locale din Maramureș sunt în dificultate financiară după rectificarea bugetară a Guvernului, susţine Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. Acesta susţine că rectificarea bugetară, total nesatisfăcătoare a Guvernului, riscă să aducă autoritățile locale în pragul colapsului.

zetea la cjZetea arată că în urma ordonanțelor militare, autoritățile locale au primit foarte multe noi atribuții ce țin de suportarea cheltuielilor cu unitățile de asistență socială și spitalele din subordine, dezinfecții generale, sarcini privind carantinarea persoanelor, dar și persoanele izolate și cele peste 65 de ani, procurarea de materiale de protecție și alimente pentru categoriile de risc. Având în vedere toate acestea, cheltuielile autorităților locale au crescut exponențial, fapt ce a dus la un necesar financiar suplimentar pentru a putea asigura funcționarea lor în perioada următoare.

Rectificarea bugetară a Guvernului nu rezolvă nici pe departe problema finanțării autorităților locale. Alocarea din impozitul pe venit pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a crescut de la 63% la 65% însă, având în vedere că activitatea economică este sistată, încasările din acest impozit sunt aproape inexistente. Au fost alocate sume suplimentare din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, însă acestea sunt departe de a fi suficiente. În urma rectificării bugetare și a balansării fondurilor diminuate cu sumele alocate, multe unități administrativ-teritoariale din județul Maramureș nu primesc niciun ban în plus. Mai mult, patru localități din județ, respectiv Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Fărcașa și Dumbrăvița, nu au primit alocări din TVA, fiindu-le diminuat și impozitul pe venit, fapt ce a rezultat într-o rectificare negativă a bugetului.

Șeful administrației județene a arătat că dacă situația privind bugetele locale nu se va redresa în viitorul apropiat, autoritățile locale riscă colapsul financiar și că supraviețuirea lor este posibilă numai prin restituirea de la bugetul de stat, a cheltuielilor efectuate până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus. „Autoritățile locale nu pot să funcționeze pe deficit. Dacă se va continua în acest fel și Guvernul României nu va aloca sumele care au fost uitat a fi alocate la începutul anului, prin legea bugetului de stat, în maximum două luni administrațiile locale vor intra în colaps financiar. E nevoie de o mai bună colaborare între Guvern și Parlament pentru a salva administrațiile locale. În caz contrar, dincolo de activitatea zilnică a fiecărei autorități locale, grav afectate vor fi spitalele și centrele de asistență socială din subordinea acestora”, a declarat Zetea.

Mai există o mare problemă în cadrul DGASPC Maramureș, instituție din subordine pentru care alocarea financiară asigură continuitatea funcționării până în luna iunie. Dacă până atunci nu se vor primi resursele financiare (de peste 40 de milioane de lei), funcționarea în condiții de normalitate a instituției nu va mai fi posibilă.

 

B.P.

Lăsaţi un răspuns