Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 12 septembrie 2024

Pelerinaj la „Ferma Copos”. Îmbărligăturile unui condamnat

Aproape a devenit obiectiv turistic locul care găzduieşte vacile fermierul din Vălenii Şomcutei care protestează în oraşul Şomcuta Mare. Localnicii au denumit locul „Ferma Copos”, după numele proprietarului terenului unde sunt găzduite animalele.

Protestul a început vineri, 2 aprilie. Pentru accesul şi deplasarea animalelor pe drumul naţional, Poliţia Şomcuta Mare a aplicat sancţiuni în valoare de 3.770 de lei.

Compasiune de la prieteni şi necunoscători

vaci1Fermierul e cunosccut în zonă, cu toate problemele pe care le-a avut de-a lungul timpului. Situaţia cu care se confruntă a trezit compasiune în rândul unora care s-au dus în pelerinaj la „Ferma Copos”. Câţiva prieteni, vreo doi fermieri, vreo doi consilieri locali i-au apărat cauza, iar curioşii şi-au făcut drum prin zonă să vadă „minunea” vălenaşului. Însuşi prefectul şi un deputat au fost îmbărligaţi şi sensibilizaţi de povestea fermierului, astfel încât politicienii nu au mai găsit cuvinte să pună capăt protestului.

Motivul protestului

Pe fondul datoriilor către Primăria Şomcuta Mare, în valoare de aproximativ 5.500 de lei, datorii acumulate în timp, i s-a reziliat contractul de închiriere al păşunii comunale.

Până să se ajungă la reziliere, fermierul a fost somat să-şi plătească datoriile, dar nu a tratat cu seriozitate notificările. Abia după ce a fost înştiinţat despre rezilierea contractului, fermierul a achitat suma restantă, iar ziua următoare l-a prins furia şi a decis să protesteze.

Adevăratul motiv al supărării

Chiar dacă a fost reziliat contractul de închiriere al unei suprafeţe din păşunea comunală, fermierul are dreptul să-şi ducă animalele pe păşune. Legea îi permite acest lucru, păşunatul fiind permis tuturor deţinătorilor de animale. În schimb, în lipsa contractului de închiriere al păşunii comunale, fermierul nu poate beneficia de subvenţie de la APIA. În concluzie: supărarea fermierului se leagă de faptul că pierde bani şi nu puţini.

Cine este fermierul

Ne-am documentat să vedem cine este acest fermier care a trezit compasiune şi a primit garanţii de sprijin parlamentar şi prefectural. Conform unui mesaj al primarului oraşului Şomcuta Mare, cu ani în urmă, fermierul protestatar a reprezentat Asociaţia „Vălenaşii Chioarului”, care a avut contract de închiriere cu Primăria Şomcuta Mare (o suprafaţă de 200 de hectare) şi a prejudiciat bugetul local cu aproximativ 70.000 de lei, care nu se vor putea recupera niciodată. Din mesaj mai reiese că nu este un bun platnic, ceea ce înseamnă că administraţia locală nu a mai vrut să rişte să se ajungă şi la alte prejudicii. Şi era normal ca administraţia locală să se pună în gardă având în vedere istoricul de rău platnic, dar şi faptul că fermierul nu prea este prea bun prieten cu legea. În 2018, pe rolul instanţelor avea dosare de executare silită, precum şi măsuri de arestare preventivă. În 2019, în dosarul 14310/100/2019 a fost condamnat cu suspendarea executării pedepsei, însă a fost obligat să presteze muncă în folosul comunităţii, pentru vătămare corporală, de către Tribunalul Maramureş, măsură menţinută şi de Curtea de Apel Cluj.

Cine se aseamănă…

Conform proverbului „Cine se aseamănă…” alături de fermierul protestatar s-a alăturat un alt fârtat, acesta fiind proprietar de oi. S-a alăturat protestului, cu oile lui cu tot. Nemulţumirile celor doi sunt similare şi problemele la fel. Şi pe numele crescătorului de oi există un dosar cu sentinţă de condamnare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

 

 

 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns