Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

ŞOMCUTA: Activități culturale sub semnul pandemiei: Conferința regională ,,Poetica și cultura Învierii”

În 16 aprilie a.c., la Șomcuta Mare a avut loc conferința Regională ,,Poetica și cultura Învierii – Lecții poetice pentru învierea neamului meu”, desfășurată în mediul online și susținută de prof. univ. dr. preot Ioan Chirilă. Organizarea conferinței s-a realizat la inițiativa ASTREI Despărțământul Șomcuta Mare, în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” și Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă.

astraLa începutul manifestării, prof. Alina Talpoș, președintele Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare, a precizat: ,,Cu bucurie reluăm activitățile culturale ale ASTREI, în condiții mai speciale, impuse de pandemia Covid 19, după un an în care am fost cu toții mai săraci din punct de vedere spiritual. Cultura este unul din domeniile care a avut cel mai mult de suferit în această perioadă, iar exprimarea identității naționale și promovarea valorilor autentice românești se fac în condiții dificile. Ne aflăm într-o perioadă deosebit de frumoasă, în care întreaga creștinătate se pregătește să întâmpine Învierea Domnului. Evenimentul de astăzi se pliază perfect în această atmosferă pascală”.

Cultura Învierii în arta poetică eminesciană

Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. preot Ioan Chirilă, o personalitate a mediului universitar românesc, membru al Senatului Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, director al Institutului de Cercetare și de Teologie Comparată ,,Academician Ioan Lupaș”, reprezentant al BOR în World Council of Churches. Călător pasionat  în Orientul Mijlociu și Asia Mică, a beneficiat din 1994 până în prezent de stagii de formare în Israel în multiple domenii de cercetare. A condus misiuni didactice în cadrul unor universități prestigioase din Franța, Belgia, Grecia, Israel, Olanda, Suedia, Finlanda, SUA. Părintele Ioan Chirilă a precizat că a răspuns cu bucurie la invitația ASTREI deoarece ASTRA este o asociație culturală care promovează istoria și limba neamului românesc. Cei prezenți la eveniment au descoperit cu surprindere că în 1869, când s-a organizat Adunarea Generală a ASTREI la Șomcuta Mare, printre participanții de onoare s-a numărat și Mihai Eminescu. Fiind impresionat de momentele de înălțătoare trăire românească oferite de ASTRA și de gazde, acesta a așezat la loc de cinste maramureșenii în scrierile sale, dedicându-le ulterior ,,Prelegerile pentru Maramureș”.  Rezonând cu ASTRA, Eminescu  și-a dat seama că pentru a se înnoi, lumea are nevoie de a găsi profile de persoane care să se constituie drept modele.

,,Atunci când vorbim despre cultura Învierii mă gândesc la poetica mai multor maeștri ai condeiului din literatura română. Întreaga imnică a Învierii este centrată pe titrarea  a două personalități care s-au întâlnit: Ioan Botezătorul și Mântuitorul Iisus Hristos. Eminescu încheie poezia dedicată Învierii într-un mod absolut sublim, Iisus fiind prezentat ca și cel care coboară în întunericul iadului pentru a duce și acolo lumina. Vertebrele unei societăți sunt istoria și limba, iar un neam trebuie să se îngrijească de sănătatea sufletească și de tinerețea etnică”, a punctat în cadrul conferinței părintele Ioan Chirilă. Invitatul a abordat apoi treptele culturii Învierii, amintindu-i deopotrivă pe poeții George Coșbuc, Octavian Goga, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Tudor Arghezi sau Ioan Alexandru, concluzionând că nu poate exista Înviere fără suferință și că numai prin suferință omul va găsi izbăvirea.

Trăiri profunde prin pricesne și intervenții libere

Participanții la eveniment au rămas ancorați în tema conferinței și au ascultat o priceasnă interpretată de Daiana Mureșan, elevă în clasa a VIII-a, în cadrul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare. Daiana este o astristă implicată în acțiunile culturale derulate pe plan local și național, o tânără deosebit de talentată, veridică promotoare a culturii tradiționale chiorene. Apoi, a fost rândul invitaților să-și exprime propriile trăiri și gânduri, intrând într-un dialog direct pe problematica temei dezbătute cu susținătorul acesteia. Astfel, au intervenit cu pledoarii pertinente prof. univ. dr. Ioana Crețu, vicepreședintele ASTREI Centrale, prof. dr. Anca Minodora Costin Hendea, inspectorul general al ISJ Maramureș, prof. dr. Valentina Todoran, inspector de Limba și literatura română în cadrul ISJ Maramureș, ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului ,,Dr. Teodor Mihali” al ASTREI Dej, preotul Ioan Ilie Bucșa, din cadrul Parohiei Ortodoxe ,,Sf. Apostoli Petru și Pavel” Șomcuta Mare, protopopul greco-catolic de Chioar, preot Vasile Butean, prof. Corina Sanda Muntean, directorul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, prof. Anca Pascui și prof. Cornel Cioară.

Cu toții și-au exprimat aprecierea față de tema abordată și au conchis că evenimentul cultural a fost o sărbătoare a minții și a sufletului, o manifestare binevenită menită să pregătească sufletele tuturor pentru întâmpinarea cu pioșenie a sărbătorilor pascale care se apropie. Astfel de evenimente culturale în mediul virtual vor fi organizate și pe viitor, deoarece este impetuos necesar ca românii să rămână uniți, chiar și în condiții de pandemie, prin promovarea a tot ceea ce are mai de preț acest neam: identitate culturală, valori autentice românești, religie și istorie.

prof. A.A. Talpoș

 

Lăsaţi un răspuns