Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Poţi face bani din rable. Obligativitatea de achiziționare a autoturismului nou a picat

Statul îţi dă bani dacă duci o maşină veche la fier vechi. Românii care decid să-și caseze mașinile mai vechi de 15 ani nu vor mai fi obligați să folosească voucherul primit pentru a-și achiziționa un autoturism nou. Proprietarii rablelor vor putea folosi de-acum sumele primite așa cum doresc ei. Astfel, România vrea să scoată de pe străzi cele 250.000 de rable promise de Guvern către UE prin PNRR.

rablaAutoritățile din România vor introduce un nou program de susținere a celor care vor să scape de rable. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoritățile locale, vor plăti pentru trimiterea la fier vechi a acestor mașini prin intermediul unui program complementar Rabla.

În prezent, românii care își casează mașinile vechi primesc suma de 1500 de lei, însă autoritățile cred că aceștia ar trebui stimulați cu o sumă mai mare de bani, în funcție și de fondurile administrațiilor locale.

Suma recomandată de AFM este de 3.000 de lei, însă aceasta poate crește sau scădea în funcție de posibilitățile admninistrațiilor locale. AFM și Ministerul Mediului încă mai lucrează la acest proiect, care va fi prezentat în viitorul foarte apropiat.

„Noi vom acoperi 1.500 de lei din această sumă, restul e responsabilitatea autorităților locale, dar acestea pot decide să ofere și alte lucruri în schimbul mașinii. Biciclete, trotinete electrice, depinde de ei”, explică pentru Economedia.ro, Lorand Fulop, șeful AFM.

 

Lăsaţi un răspuns