Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 29 aprilie 2024

Spectacolul de teatru ,,O lume într-un act”, o manifestare culturală de succes

Miercuri, 12 aprilie a.c., la Casa de cultură ,,Aurel Buteanu” Șomcuta Mare a avut loc Spectacolul de teatru ,,O lume într-un act”, manifestare organizată de Liceul Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, în parteneriat cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), Despărțământul Șomcuta Mare și Primăria orașului Șomcuta Mare.

act

Proiectul cultural-educațional ,,O lume într-un act” a luat naștere la inițiativa bibliotecarului Onorica Tîrziu, datorită existenței a două trupe de teatru școlar la nivelul liceului șomcutean. A devenit o tradiție a unității școlare ca în fiecare an să celebreze Ziua Mondială a Teatrului, prin organizarea unor reprezentații artistice originale, care au rolul de a-i familiariza pe elevi cu artele spectacolului și le cultivă interesul pentru participarea la evenimente culturale. Coordonatorii proiectului au fost prof. Talpoș Alina, directorul Liceului și președintele ASTREI Șomcutene, bibliotecarul Onorica Tîrziu, prof. Izabela Lorincz și prof. Claudia Măglăviceanu. ,,Manifestarea din acest an are rolul de a marca Ziua mondială a teatrului și aniversarea a 170 de ani de la nașteea dramaturgului Ion Luca Caragiale. Printre obiectivele pe care ni le-am propus se numără cultivarea dragostei pentru arta dramatică, descoperirea și cultivarea talentelor interpretativ-scenice, lărgirea orizontului cultural al elevilor, exersarea jocului de rol, stimularea inițiativei culturale a elevilor. Tuturor ne-a fost dor de teatru, deoarece în perioada pandemiei nu s-au putut organiza spectacole. Evenimentul a avut impactul scontat, atât în rândul elevilor și cadrelor didactice, cât și în rândul părinților și comunității locale. Este o bucurie că în acest an elevii noști și-au recăpătat șcena, după doi ani de pauză, și ne dorim să asigurăm continuiate evenimentului în viitor. Omul care s-a ocupat în detaliu de tot ceea ce s-a întâmplat azi pe șcenă este bibliotecarul liceului, Onorica Tîrziu, care este o persoană deosebit de implicată și dornică de a-i învăța pe elevi să iubească arta dramatică și să aprecieze actoria. O felicit și îi mulțumesc pentru întreg efortul depus la buna desfășurarea a acestui proiect de suflet”, a precizat prof. Alina Talpoș, directorului Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare.

În lumea lui Caragiale, pe urmele lui Shakespeare și Moliere

Spectacolul de teatru a debutat cu piesa ,,Pe strada lui Caragiale”, în interpretarea Trupei Cuore și a continuat cu fragmente din ,,Prețioasele ridicole”, de Moliere și ,,Îmblânzirea scorpiei”, de Shakespeare, reunite sub egida ,,Din vremea lui Shakespeare și Moliere”, în interpretarea Trupei Șotron. În încheiere s-a jucat ,,Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, piesă pusă în scenă de Trupa Cuore. La confecționarea decorului și a vestimentației personajelor care au urcat pe șcenă a contribuit prof. Izabela Lorincz. La spectacol a fost prezent și primarul orașului, Gheorghe Ioan Buda, care este un susținător al evenimentelor culturale și se implică constant în sprijinirea domeniului educațional. ,,Este important ca tânăra generație să fie educată în ceea ce privește cultura și actul artistic în sine, iar acest lucru trebuie realizat din școală, deoarece școala este cea care își pune amprenta în conturarea personalității tinerilor. Este lăudabil ceeaa ce s-a petrecut pe șcenă și doresc să felicit elevii și cadrele didactice implicate în coordonarea lor. Ne dorim astfel de manifestări culturale constant, deoarece sunt binevenite și esențiale în promovarea valorilor culturale românești”, a punctat primarul orașului, Gheorghe Ioan Buda. La finalul manifestării, toți elevii și dascălii impicați au fost recompensați cu diplome din partea organizatorilor.

Lăsaţi un răspuns