Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Elevii-actori, pe scenă, în spectacolul absolvenților

Sub genericul „Rămas bun, Cuore” s-a desfășurat, joi, un spectacol de teatru la Casa de Cultură „Aurel Buteanu” din Șomcuta Mare. Spectacolul a fost dedicat, în primul rând, elevilor-actori din clasele a XII-a, care la sfârșitul acestui an școlar vor părăsi băncile Liceului Teoretic „Ioan Buteanu”, și a fost realizat în colaborare cu ASTRA, Despărțământul Șomcuta Mare.

cuore 2Sub bagheta regizorală a doamnei bibliotecar OnoricaTîrziu, cele două trupe ale liceului șomcutean- „Șotron” (elevii de gimnaziu) și „Cuore” (liceenii)- ne-au purtat cu imaginația, cu momentele pe care le-au prezentat, prin lumea a doi mari dramaturgi, nume de referință în istoria universală a teatrului- George Bernard Shaw și Eugen Ionescu. Pe lângă aceste bucăți de o inestimabilă frumusețe și valoare estetică, spectacolul a fost animat și de un moment mixt – muzică, poezie și dans (moment al elevilor de gimnaziu).

Ca un rămas-bun pentru absolvenții-actori, începutul spectacolului a fost marcat, după cuvântul domnului Gheorghe-Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, de o povestire digitală, cu fotografii de la repetiții și spectacole, amintiri ale momentelor frumoase trăite de viitorii absolvenți în lumea teatrului, povestire realizată de doamna bibliotecar OnoricaTîrziu.

Primul moment teatral a fost marcat de o secvență din piesa dramaturgului irlandez Shaw, „Pygmalion”, piesă care urmărește transformarea, sub atenta supraveghere a lingvistului Henry Higgins, a Elizei Doolittle dintr-o simplă florăreasă cu limbaj defectuos într-o doamnă cu aspirații în societatea londoneză a acelor vremuri. Paradoxul piesei constă în faptul că, dacă la început, profesorul Higgins pare interesat de Eliza doar ca simplu experiment, la final el ajunge să se îndrăgostească de propria „creație”.Opera lui George Bernard Shaw a fost adaptată în musicalul „My Fair Lady”, film câștigător a opt premii Oscar.

După acest moment, a urmat un intermezzo al elevilor din clasa a VIII-a B, o poveste de dragoste, îmbinând trei forme ale artelor spectacolului, și anume: poezia, muzica și dansul; cu alte cuvinte, „Poveste sentimentală” cu Trupa de teatru Șotron.

Cireașa de pe tort a fost reprezentată de momentul din „Cântăreața cheală”, piesa lui Ionescu. Bucata teatrală a fost interpretată de elevii claselor a XII-a, Trupa „Cuore”, și a reprezentat, de fapt, „cântecul de lebădă” al acestei generații. Deși greu de jucat o piesă de teatru aparținând absurdului, elevii șomcuteni au izbutit să se descurce foarte bine în a o interpreta și a transmite mai departe mesajul dramaturgului.

La finalul programului, directorul liceului, prof. Alina Talpoș le-a oferit diplome de participare elevilor și profesorilor implicați în organizarea acestui eveniment.

 

Lăsaţi un răspuns