Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 25 noiembrie 2024

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, aşteptat de credincioşi la biserica de lemn din Baia Sprie

Credincioşii Parohiei ortodoxe „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie au iar motive de bucurie. PS dr. Iustin Sigheteanul, Arhieru-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, va reveni la bisericuţa de lemn, un adevărat ansamblu arhitectural bisericesc de o rară frumuseţe.

florii baia sprieÎn 22 aprilie, de la ora 17.00, PS dr. Iustin Sigheteanul săvârseşte Sfânta Liturghie a Darurilor înaite sfinţite, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroşilor credincioşi din oraşul de la poalele Gutâiului.

Dacă la începutul construcţiei, biserica era împodobită pe jumătate în stil maramureşean, acum lăcaşul de cult este în totalitate. Lucrările realizate, cele din prezent şi din anii ce vor urma, dau contur unui adevărat ansamblu arhitectural şi o poartă de intrare în Maramureşul istoric. Se poate spune cu adevărat că şi bisericuţa de lemn din Baia Sprie se înscrie în rândul celora etichetate ca fiind un adevărat colţ de rai ceresc.

presfintitul la bisericaActivitatea parohială desfăşurată, atât de membrii Consiliului Parohial, cât şi de preoţii slujitori ai acestei sfinte parohi, este una intensă şi de permanentă modernizare. Prin invitaţiile la hramurile organizate an de an şi la manifestările duhovniceşti ocazionale, la care au luat parte ierarhii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, s-a creat o atmosferă de sărbătoare şi de bucurie însemnată.

Sprijinul ierarhilor „a dat aripi” şi motivaţie preoţilor, coratorilor şi credincioşilor acestei parohii care au continuat executarea amplelor lucrări necesare pentru a prinde contur acest ansamblu arhitectural bisericesc.

De când funcţionează această parohie ca organizaţie bisericească de sine stătătoare se prestează o intensă activitate administrativă şi gospodărească. Astfel, la începuturi s-a drenat terenl aferent parohiei, apoi a urmat construirea unui excepţional altar de vară din lemn şi piatră cioplită, ridicarea şi consolidarea unui noi clopotniţe, la demisolul căreia funcţionează o bibliotecă parohială şi un oficiu parohial (tip birou preoţesc). La intrare s-a construit un pangar bisericesc, în stil maramureşean, ce serveşte drept magazin de obiecte bisericeşti şi lumânărariu. De altfel, toate aceste edificii au fost sfinţite de către Preasfinţia Sa Justin Sigheteanul, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii. Edificiile bisericeşti întregesc sublim amplasamentul bisericesc din cadrul parohiei băispriene, care face din zona respectivă un colţ de rai ceresc parcă coborât în imediata apropiere a centrului oraşului minier de pe malul Săsarului.

Biserică reprezentativă pentru oraş şi ortodoxia maramureşeană

Impunătoare şi măreaţă ne transpare biserica, frecventată de tot mai mulţi credincioşi în ultima perioadă, astfel încât de cele mai multe ori era neîncăpătoare. Datorită amplasamentului ei centrală, biserica este frecvent vizitată de pelerini străini, din ţară şi străinătate. Datorită acestor considerente preoţii au propus, iar Consiliul Parohial a hotărât în unanimitate, să se recurgă la extinderea edificiului bisericesc, reprezentativ pentru oraş şi, de ce nu pentru Maramureş. „Pe lângă ajutorul major venit de la Dumnezeu Cel premărit în Sfânta Treime şi cu rugăciunile Maicii Sfinte şi a patronilor spirituali, Sfinţii Împăraţi, cei întocmai cinstiţi cu apostolii, Constantin şi Elena, contribuţia efectivă a credincioşilor şi a oamenilor de bine, nutrim în noi speranţa că într-un timp cât mai scurt vom vedea biserica noastră parohială terminată. Am ţinut seama de sfaturile Înaltpreasfinţitului Justinian Chira şi am primit binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Iustin Hodea Sigheteanul ca în acest loc să se amplaseze o biserică de lemn impunătoare, reprezentativă pentru oraş şi Ortodoxia maramureşeană. Iar eu am făgăduit că vom ridica un lăcaş bisericesc care, din punct de vedere arhitectural, să fie reprezentativ asemeni unei porţi de intrare în Maramureşul istoric şi voievodal şi o emblemă de edificiu zonal. Desigur, pentru a putea fi duse la îndeplinire şi la bun sfârşit toate cele propuse, coordonatorii şi cei responsabili cu definitivarea lucrărilor au nevoie de mare sprijin şi ajutor”, spune preotul paroh Adrian Gheorghe Paul. În acest sens, s-a mai ridicat o clădire multifuncţională cu un nivel, s-a placat cu piatră în jurul bisericii, s-a amenajat „Grădina Raiului” cu pomi ornamentali, arbuşti şi flori, iar în interior se lucrează la împodobirea bisericii cu pictură extrem de frumoasă şi valoroasă.

Mereu se lucrează câte ceva la „Casa Domnului” astfel încât oamenii care cercetează acest lăcaş de cult să se simtă bine şi confortabil. De asemenea, se pregătescacţiuni filantropice şi sociale care sunt bine venite pentru oamenii neajutoraţi. Cu timpul, acest ansamblu arhitectural bisericesc, va deveni o emblemă a oaşului şi un bun ambasador, în ţară şi străinătate, pentru urbe.

Preoţii Adrian Paul şi Marius Cătană, Consiliul Parohial şi Organizaţia Femeilor Credincioase ţin să mulţumească tuturor celor care pe parcursul anilor au ajutat (în diverse forme) şi continuă să o facă, pentru că fără aportul lor şi purtarea de grijă a Domnului Nostru Iisus Hristos nu se putea face mare lucru.

V. Gherman

Lăsaţi un răspuns