Elevii de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare (director Alexandru Nuță şi director adjunct Ioana Popovic) au răspuns invitaţiei primite de la S.C. Vital S.A. de a aniversa alături de întreaga comunitate la Ziua Mondială a Apei.
Activitatea elevilor s-a derulat în cadrul proiectului „Studiu integrat privind contribuţia ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta-Certeze şi Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale” (SIENPHCTS).
Proiectul SIENPHCTS este implementat în perioada 14 septembrie 2015-1 septembrie 2016, prin Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, având ca promotor Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca și parteneri Asociaţia Heidenröslein, Baia Mare și Norwegian Institute of Nature Research, Trondheim, Norvegia.
Proiectul este dezvoltat pe două componente esenţiale: una de cercetare şi evaluare a biodiversităţii siturilor gestionate şi o alta de instruire, informare, conştientizare şi sensibilizare a publicului larg cu privire la beneficiile furnizate de serviciile ecosistemelor.
Această zi din calendarul ecologic a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992. Sărbatoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. Marcarea acestei zile a fost un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este absenţa apei sau poluarea ei. Henri Coandă afirma că “Secretul longevității e apa pe care o consumăm.”
Activitatea extrașcolară la care au participat elevii se încadrază în cea de-a doua componentă a proiectului SIENPHCTS având drept scop conştientizarea elevilor şi adulților față de efectele negative determinate de scăderea rezervelor de apă a Terrei și de poluarea ecosistemelor acvatice.
S-a urmărit formarea unor abilităţi de viaţă responsabile faţă de mediu în rândul elevilor şi a familiilor lor, abilităţi cuantificabile printr-o gospodărire rațională a rezervelor de apă care să genereze o îmbunătăţire a calităţii apei, dar şi o economisire a acesteia în locuinţele proprii.
Grupul ţintă l-a constituit elevii claselor a V-a şi a VI-a, coordonaţi de profesorii : Amalia Ardelean, Loredana Lörincz, Minodora Grumaz şi Mădălina Medan. Elevii au vizitat staţia de tratare a apei, laboratorul de analize fizico-chimice şi microbiologice din cadrul S.C. Vital S.A., unde au putut face anumite analize ale apei pe care o consumă. Întreaga atmosferă a fost animată de mascota ”Picătura de apă”.
Membri Clubului Verde de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare și Maria Magdalena Payer mulțumesc tuturor partenerilor şi colaboratorilor care i-au sprijinit în realizarea acestei acțiuni: S.C. Vital S.A, în special directorului Alexandrina Bancoș, Garda Ecologică Baia Mare, S.C. Remat Maramureş S.A., Asociaţia de Ecoturism „Opaiţul Rodnei” și Asociația de Părinți de la Școala ”Lucian Blaga”.