PSD propune ca pentru cele două posturi naționale publice de radio și televiziune, SRTV și SRR să se aloce anual sume de la buget stabilite în funcție de o sumă fixă, pe fiecare cetățean din România. În acest fel, Guvernul în exercițiu va fi obligat prin lege să asigure sumele aprobate anual de Parlament, iar cele două societăți nu vor mai cheltui nelimitat, fiind obligate să se încadreze în bugetele aprobate, a arătat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.
Liderul social democraților maramureșeni a precizat că, principala cauză a politizării celor două societăți nu este finanțarea, ci modul în care sunt numite persoanele din conducere. Depolitizarea se va face prin proceduri transparente de selecție a echipelor de management, pe criterii de eficiență și performanță.
Rep: Care sunt bugetele actuale ale celor două societăți de media publice?
Gabriel Zetea (PSD): Societatea română de televiziune are un buget anual de 500 milioane de Lei, din care 330 milioane din taxa TV, 136 milioane de la buget și 34 de milioane din reclamă. În schimb are datorii de 154 milioane EURO, în cea mai mare parte către bugetul de stat. În ceea ce privește societatea română de radiodifuziune, aceasta are un buget de 412 mil. lei, 200 milioane provenind din taxa radio, 192 milioane de la buget și 20 milioane din reclamă. Argumentul adus de președinție împotriva eliminării este acela că dacă se elimină cele două taxe, cele două societăți publice de media vor depinde de regimul politic aflat la putere. Argumentul adus de PSD este acela că, și în prezent, circa 30% din veniturile celor două societăți sunt plătite de la Bugetul de stat. Acum însă nu există o reglementare care să oblige guvernul să acopere necesarul celor două societăți. Sumele se alocă pe baza de negociere, deci pe bază de ÎNȚELEGERE între decidenții aflați la putere și conducerea celor două societăți. Așadar, în acest moment, cele două societăți depind în mod direct de „bunăvoința” celor care sunt în Guvern.
Rep: Care sunt propunerile PSD pentru funcționarea în parametri normali ai celor două societăți?
Gabriel Zetea (PSD): PSD propune ca pentru cele două posturi să se aloce anual sume de la buget stabilite în funcție de o sumă fixă pe fiecare cetățean din România. În acest fel, Guvernul în exercițiu va fi obligat prin lege să asigure sumele aprobate anual de Parlament, iar cele două societăți nu vor mai cheltui nelimitat, fiind obligate să se încadreze în bugetele aprobate. De exemplu, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune să fie alocată o sumă de 34 de lei pentru fiecare cetățean român, de unde rezultă un buget anual de aproximativ 680 milioane lei, respectiv 151 milioane euro (20 milioane cetățeni x 34 lei). Spre comparație, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Română de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, această societate a încasat din taxa TV o sumă totală de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adică jumătate din nivelul propus de PSD (Raportul de activitate al SRTV pe anul 2015). În mod similar, pentru Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 să se aloce prin Legea Bugetului de stat o sumă de 21 lei pentru fiecare cetățean român, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei, respectiv 93 milioane euro (20 milioane cetățeni x 21 lei). Adică mai bine decât dublul sumei colectate din taxa radio în 2015 de către SRR, care a raportat venituri din această sursă în cuantum total de 206,7 milioane lei, respectiv 46 milioane euro (Raportul de activitate al SRR pe anul 2015). Principala cauză a politizării celor două societăți nu este finanțarea, ci modul în care sunt numite persoanele din conducere. Depolitizarea se va face prin proceduri transparente de selecție a echipelor de management, pe criterii de eficiență și performanță.
Rep: De ce este supărătoare această taxă în opinia PSD?
Gabriel Zetea (PSD): Oaia, vaca sau calul trebuie să plătească taxa radio-TV. În momentul de față pentru orice contor electric, inclusiv pentru cele din grajduri, hale industriale etc. se plătește taxa radio-TV. Taxa radio-TV plătită pentru fiecare cameră de hotel, deși acolo este un singur abonament cu o companie de cabluri. Cei care au mai multe apartamente plătesc taxa pentru fiecare din ele, deși, evident nu pot fi simultan în mai multe locuri. SE plătește taxa, deși oamenii plătesc abonamentul de cablu care include programul TVR și SRR. Deci se plătește de două ori. Se plătește taxa și de cei care nu au televizor sau radio în casă. Țări din UE în care nu s-a aplicat niciodată taxă pentru posturile publice sunt Spania, Luxemburg, Estonia, Andora, Monaco, Liechtsnstein. Țări care au renunțat la taxele radio-TV și unde se acordă subvenții de la buget, ca în propunerea PSD sunt: Olanda, Finlanda, Belgia (regiunea flamandă), Portugalia, Ungaria, Cipru.
Biroul de presă al PSD Maramureș