Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 2 ianuarie 2025

Sediu nou pentru Protopopiatul Baia Mare

Joi, 13 iulie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a binecuvântat noul sediu a Protoieriei Baia Mare, în prezenţa Permanenţei Eparhiale, protopopilor din Episcopie, preoţilor din Protopopiat şi invitaţilor mireni.

protopopiat baia mareÎn prezenţa a peste 150 de preoţi şi protoierei, preoţi pensionari şi invitaţi, întâistătători ai mănăstirilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de binecuvântarea a noului sediu a Protoieriei Baia Mare, pe o vreme foarte frumoasă, în care atât cerul, cât şi pământul radiau de lumină că se petrece acest important moment, când, pentru prima dată, Protopopiatul Baia Mare are casa sa, a ajuns în casa sa, cu acte în regulă, pe pământul propriu, după aproape 100 de ani de existenţă. Este un moment istoric, un moment de referinţă, care arată că lucrurile s-au aşezat pe făgaşul normalităţii.

Solemnitatea inaugurală

După slujba de binecuvântare, întreaga asistenţă a intrat în sala de şedinţe a protopopiatului, unde Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a uns cu untdelemn sfinţit interiorul, realizat cu gust şi dotat cu mobilierul şi cele necesare desfăşurării activităţii administrative şi duhovniceşti în condiţii optime, sala fiind împodobită cu pictură şi icoane.

Aici, după urarea de bun venit în noul sediu protopopesc adresată de preotul Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, preotul Zorel Ioan Buia, secretarul protopopiatului, a prezentat audienţei istoria pe scurt a protoieriei, înfiinţate în condiţiile create în anii ce au urmat după Marea Unire din 1918, în deceniul al treilea al secolului trecut.

Protopopiatul Baia Mare, numit la început Protopopiatul Cetatea de Piatră, a avut un sediu itinerant prin parohiile în care era paroh preotul protopop, până în 1924, când sediul acestuia se mută definitiv în Baia Mare, pe vremea primului protopop, preotul Alexiu Latiş. De atunci există protopopiat în Baia Mare.

Achiziţionarea unui imobil şi a terenului aferent pentru acesta a avut loc în anul 2010, iar azi putem vorbi de un sediu modern, care corespunde, din punct de vedere edilitar, scopului pentru care a fost edificat.

„Am credinţa că aici, în acest loc, dumneavoastră veţi consolida administrativ tot ce înseamnă organizare a Bisericii Ortodoxe aici în Protopopiatul nostru, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, membru în Adunarea Naţională Bisericească. „Sunt convins că veţi interacţiona nu numai între dumneavoastră, preoţii, ci şi cu comunitatea, cu segmente din comunitate care au nevoie de sprijinul dumneavoastră, de colaborarea şi comunicarea cu dumneavoastră”, a spus Cherecheş.

Câteva crâmpeie de istorie contemporană a Protopopiatului Baia Mare,m transformarea fiilor în parohii şi înfiinţarea de noi parohii, precum şi alte lucruri a relatat singurul proin-protopop în viaţă, pr. Ioan Filip, acum în vârstă de 78 de ani.

Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ, a prezentat audienţei o scurtă istorie a Episcopiei Maramureşului, de trei ori răstignită, cum spune Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, şi tot de atâtea ori refăcută.

Episcopia Maramureşului a fost reînfiinţată a doua oară, în anul 1937, în luna iulie, deci în urmă cu 8 decenii, iar ultima dată în 1990, cu denumirea de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Momentul celei de a doua „reînvieri”, din 1937, este unul aniversar, important în viaţa Eparhiei şi trebuie tratat ca atare.

Evidenţieri

Protopopul Fabian Coroian i-a evidenţiat pe cei care au sprijinit lucrările de construire şi amenajare a noului sediu al Protopopiatului, oferindu-le o plachetă care marchează momentul inaugural.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit un tablou cu toţi preoţii din protopopiat, inclusiv preoţii pensionari, întâistătătorii mănăstirilor, o plachetă inaugurală şi un coş cu flori.

Au fost evidenţiaţi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, membrii Permanenţei Eparhiale, arhitectul Oxana Crăciun, constructorul, făcătorii de bine, consiliului protopopesc, preoţii care au ajutat, celelalte persoane care au contribuit la realizarea clădirii Protopopiatului şi la marcarea momentului inaugural.

Au primit câte o plachetă protopopii celorlalte protoierii, prezenţi şi ei la acest moment sărbătoresc.

„Aici veţi putea face tot felul de activităţi, cu tineretul, cu bătrânii oraşului, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Activităţi sociale, culturale şi educaţionale se pot face cu succes în această sală de festivităţi. De asemenea, activităţi cu Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare se pot desfăşura în acest spaţiu. Felicităm pe toţi cei ce au contribuit la ridicarea şi terminarea acestui sediu.

„Crucea Voievodală” pentru protopopul Fabian Coroian

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a conferit protopopului Fabian Coroian, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru această realizare epocală, care este noul sediu al Protopopiatului Baia Mare, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului – „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru clerici.

 

A.F.

 

 

 

Lăsaţi un răspuns