Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 30 aprilie 2024

Borseni trimisi in judecata in dosarul Buldozerul

sura: accent media.ro

sursa: accent media.ro

Sase persoane din Borsa au ajuns in arest preventiv si alte 10 sunt cercetate in libertate. Acestia sunt acuzati ca au sustras vehicule rutiere si utilaje din tarile Uniunii Europene, care apoi au fost comercializate in Rom]nia. Dosarul care face referire la faptele savarsite de cei 16 borseni a fost trimis, pentru solutionare, la Tribunalul Cluj.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a 16 inculpati, dintre care 6 in stare de arest preventiv. In sarcina acestora s-a retinut savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si furt calificat cu consecinte deosebit de grave. Cercetarile au aratat ca, in perioada ianuarie 2009- iulie 2009, inculpatii Laurian Dumitru Danci,  Vasile Stetco, Nicoar Mihali, Dumitru Timis, Ion Timis, Ioan Muscaciu,  Calin Dorin Marian, Zoltan Pap, Ioan Danci, Barth Horst, Ioan Goia, Ioan Solomon, Toader Stetco, Vasile  Raul Hazota, Zisu Zisu si Ioan Timis au constituit un  grup infractional organizat, care actiona pe raza orasului Borsa. Grupul era specializat in sustrageri de vehicule rutiere si utilaje de constructii de mare forta (excavatoare, macarale, buldozere) din spatiul comunitar si anume din Italia, Franta, Belgia, Cehia, Marea Britanie si Olanda.

Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailere speciale, in Romania, membrii gruparii profit]nd  de faptul ca transporturile efectuate intre tarile membre ale Uniunii Europene nu mai sunt supuse controlului vamal. Inculpatii detineau in cadrul grupului roluri bine stabilite, in sensul ca unii se ocupau cu furtul utilajelor din strainatate, altii de transportul in Rom]nia iar o alta parte a gruparii se ocupa de depozitarea si comercializarea utilajelor. Este important de precizat faptul ca, dupa punerea lor in libertate in Romania, inculpatii Laurian Dumitru Danci, Vasile Stetco, Zoltan Pap si Toader Stetco au continuat activitatea infractionala, fiind arestati ulterior de catre autoritatile judiciare franceze. Inculpatii au sustras in total un numar de 30 de utilaje, prejudiciul produs fiind in suma de 2.000.000  euro.

Procurorii DIICOT au cooperat in aceasta cauza cu autoritatile judiciare din Belgia si Franta, precum si cu Eurojust, care a facilitat coordonarea activitatilor si schimbul de informatii. Dosarul a fost repartizat, pentru judecare, la Tribunalul Cluj.

Lăsaţi un răspuns