Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Recesamentul populatiei si locuintelor in 2011

RECESAMANT. 200 de milioane de lei va cheltui Guvernul Romaniei pentru organizarea si desfasurarea Recesamantului General al Populatiei si Locuintelor. Suma va fi defalcata pe patru ani, in perioada 2010- 2014  si urmeaza sa fie alocata in transe.

In sedinta din 2 decembrie, Executivul a decis efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor pe intregul teritoriul Romaniei. Acesta va fi organizat in perioada 12-21 martie 2011, iar prelucrarea si publicarea rezultatelor vor avea loc in perioada 2010-2013.

Pregatiri pentru recesamant

Actul normativ aprobat  stabileste o serie de activitati pregatitoare pentru realizarea referendumului: delimitarea teritoriului unitatilor administrativ-teritoriale in unitati de recensamant, constituirea structurilor teritoriale de recensamant si a secretariatelor tehnice, elaborarea metodologiei recensamantului, precum si a clasificarilor si nomenclatoarelor care se vor utiliza la recensamant, tiparirea si difuzarea in teritoriu a instrumentarului de recensamant. Tot in vedere organizarii referendumului se va face o selectare si instruire a personalului angajat temporar la Institutul National de Statistica si la directiile judetene de statistica, precum si recrutarea si instruirea personalului de recensamant (in total 121.000 de persoane),  efectuarea unui recensamant de proba pentru testarea la scara redusa a intregului instrumentar de recensamant, in anul 2010.

Acest recensamant este primul care va fi efectuat in spatiul Uniunii Europene si care are la baza cerintele Parlamentului European (Regulamentul CE nr. 763/2008) ?i Consiliului privind Recensamantul Populatiei si al Locuintelor. Potrivit acestor documente, tarile membre trebuie sa detina informatii sigure referitoare la populatia si locuintele din intregul spatiu UE, primul an de referinta fiind 2011.

Ultimul recensamant a fost realizat in Romania in anul 2002, in consecinta este necesara colectarea de informatii detaliate privind populatia si locuintele pentru a sprijini diverse activitati comunitare, dar si pentru fundamentarea corecta a strategiilor, programelor si masurilor adoptate de catre factorii de decizie.

Lăsaţi un răspuns