Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Pavel Horj: „Camere Agricole- pe principiul medicului de familie”

Pavel Horj

Pavel Horj

INITIATIVA. Pavel Horj, deputat PNL de Maramures, a cerut modificarea legislatiei privind gestionarea unor probleme legate de agricultura si silvicultura. Avand in vedere experienta pe care o detine in aceseste domenii, dar di faptul ca face parte din comisia de agricultura si silvicultura din Camera Deputatilor, Horj a facut cateva propuneri privind impaduririle zonelor degradate si infiintarea Camerelor Agricole. „La comisia pentru agricultura si silvicultura am repus in atentia colegilor probleme legate de armonizarea si imbunatatirea legislatiei privind accesarea fondurilor europene, precum si pentru infiintarea Camerei Agricole”, a declarat Horj.

 

In opinia deputatului maramuresean, prin Camerele Agricole, fermierii vor putea primi consultanta si vor putea fi influentati sa accepte comasarea terenurilor. „In ceea ce priveste infiintarea Calerelor Agricole, acestea ar trebui sa functioneze pe principiul medicului de familie. Cu alte cuvinte, la 200-300 de fermieri sa existe un consultant care sa vina in intampinarea lor in vederea accesarii de fonduri. Asa se va putea ajunge mai usor la comasarea terenurilor, pentru ca, dupa cum se stie, 3 milioane de hectare nu sunt lucrate pentru ca proprietarii lor detin suprafete foarte mici  – aproximativ un hectar pentru fiecare detinator. Daca nu vom reusi sa le comasam, 3 milioane de hectare vor ramane in continuare nelucrate”, a declarat Horj.

 

Pe langa aceste suprafete agricole, Romania are milioane de hectare de degradate care trebuie impadurite. „In acest sens, am adus in discutie un proiect de lege care prevede constituirea, la nivel de judete, comisii pentru stabilirea perimetrelor de ameliorare. Acestea vor putea fi impadurite cu finantare din fondul de regenerare, de la bugetul statului sau din donatiile de la cei care incerca sa readuca in circuit suprafetele degradate”, a subliniat Horj.

Lăsaţi un răspuns