Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Analfabetii incurca anchetele inspectorilor de munca

Combaterea muncii fara forme legale este una din prioritatile Inspectoratului Tetirotial de Munca (ITM) Maramures. Delia Tarlea, inspector sef ITM Maramures, sustine ca, in ciuda controalelor efectuate si a masurilor luate, inspectorii de munca se confrunta cu tot felul de dificultati in depistarea celor care lucreaza fara forme legale. Una din problemele des intalnite si care influenteaza anchetele inspectorilor de munca se leaga de scolarizarea personalului care lucreaza „la negru”.

„In controalele efectuate, am intalnit zeci de oameni care nu stiu sa scrie, sau care declara in fata inspectorilor de ca sunt analfabeti. Astfel de situatii le dau de furca inspectorilor de munca, deoarece se afla in imposibilitatea de a lua declaratie de la persoanele depistate in timp ce desfasoara activitati fara forme legale de angajare”, a declarat Tarlea.

Inspectorul sef al ITM a precizat ca astfel de cazuri se inregistreaza frecvent in domeniul expoatarii lemnului  si constructii. „~n aceste domenii de activitate se inregistreaza si un numar ridicat de accidente de munca, una dintre cauzele fiind tocmai lipsa pregatirii, a instruirii angajatilor. Deoarece se lucreaza fara forme legale, nimeni nu se mai ocupa de instruirea lor, ceea ce duce la crestrerea riscului de producere a accidentelor de munca”,  a precizat Tarlea.

Lăsaţi un răspuns