Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Marti se judeca cererea de stramutare formulata de Anghel

Cristian Anghel va afla marti, 11 ianuarie, daca magistratii au admis cererea de stramutare a dosarului privind legalitatea ordinului de incetare a mandatului de primar, ordin emis de Institutia Prefectului Maramures. Cererea a fost inregistrata, in 8 noiembrie 2010, la Inalta Curte de Casatie si Justitie si vizeaza stramutarea dosarului de la Tribunalul Maramures la o alta instanta similara din tara.

Tot in aceasta cauza, Institutia Prefectului a formulat o cerere privind preschimbarea termenului de judecata, insa la sedinta din 14 decembrie, magistratii au respins solicitarea reprezentantilor guvernului in teritoriu. In cazul in care cererea de stramutare va fi respinsa, dosarul care are ca obiect judecarea legalitatii ordinului de incetare a mandatului de primar, emis pe numele lui Cristian Anghel va reintra pe rol la Tribunalul Maramures. ~n caz contrar, dosarul va ajunge la alta instanta similara, unde va fi judecat.

Startul alegerilor- dupa sentinta definitiva

In luna martie 2010, la doua zile dupa ce judecatorii au dat sentinta condamnarii la doi ani si jumatate de inchisoare pentru Cristian Anghel, primar al municipiului Baia Mare la acea vreme, Institutia Prefectului a emis un ordin de incetare a mandatului de primar. Legalitatea emiterii acestui ordin a fost contestata de avocatii lui Cristian Anghel si a facut obiectul mai multor solicitari depuse la instanta. In 29 martie 2010, fostul primar s-a adresat instantei cerand anularea actului administrativ, fiind invocate si doua exceptii de neconstitutionalitate privind articole din Legea administratiei publice locale si Statutul alesilor locali. Acestea au fost respinse de Curtea Constitutionala si, in ciuda faptului ca Institutia Prefectului a solicitat reluarea procesului suspendat de judecatorii de la Tribunalul Maramures, acest lucru nu a fost posibil din cauza cererii de stramutare inregistrata de avocatii lui Cristian Anghel.

Doar dupa ce instanta se va pronunta privind legalitatea ordinului de incetare a mandatului de primar si va fi data o sentinta definitiva si irevocabila, abia atunci, Institutia Prefectului va putea inainta guvernului documentatia in vederea stabilirii datei de organizare a alegerilor partiale in Baia Mare.

Lăsaţi un răspuns