Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Ape monitorizate din cauza podurilor de gheata

Gheata la mal

Gheata la mal

Angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor si cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta monitorizeaza toate cursurile de apa din judet. Masura a fost luata din ordinul prefectului, Sandu Pocol, care este si presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), urmare a podurilor de gheata formate pe mai multe rauri din judet. Reprezentantii CJSU au precizat ca in aceasta perioada exista un pod de gheata format pe raul Iza, la Vadu Izei, unde apa curge pe sub podul de gheata.

Situatii similare pe inregistreaza si pe raul Mara, Suciu si Cavnic. „Temperaturile scazute, dar si debitul redus al cursurilor de apa au contribuit la formarea ghetii de fund pe raurile Iza si Firiza. Pe raurile Tisa, Vi?eu, Vaser, Ruscova,  Firiza, Iza, Mara si Lapus exista gheata la mal. Toate cursurile de apa sunt monitorizate permanent. Hidrologii prevad pentru perioada urmatoare debite si niveluri usor variabile pe toate raurile din judet, influentate in continuare de fenomenele de iarna”, a declarat Dan Buca, purtator de cuvant CJSU. Acesta a precizat ca podurile de gheata s-au format din cauza temperaturilor scazute din ultimele zile.

Conditiile meteorologice si temperaturile scazute le-au dat de lucru si drumarilor. Angajatii societatii care intretin si asigura viabilitatea drumurilor judetene au actionat si imprastiat 12 tone de material antiderapant pe DJ 184 Baia Sprie-Cavnic, mai ales in zona pasurilor Roata si Rotunda, respectiv pe DJ 109F Cavnic-Budesti si au actionat pentru inlaturarea zapezii depuse pe carosabil. Alte interventii s-au efectuat pe DN 18, in Pasul Gutai, unde un tronson este umed din cauza zapezii cazute de pe copaci.

Pentru urmatorul interval, meteorologii anunta temperaturi in usoara crestere, cu valori cuprinse intre -3 si -11 grade. Cerul va fi variabil, temporar noros, izolat va ninge, iar pe alocuri se va semnala ceata, care va fi asociata cu depunere de chiciura.

Lăsaţi un răspuns