Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Camine de batrani in loc de spitale

Unitatile medicale reprofilate sunt in Somcuta Mare si Baia Sprie

batrani

batrani

Doua unitati sanitare din judet vor fi reprofilate, fiind transformate din spital, respectiv centru medico-social in camine de batrani. Este vorba despre centrul medical din Somcuta Mare si unitatea sanitara din Baia Sprie. De asemenea, alte doua spitale vor fi comasate: Spitalul de Boli Infectioase, Dermato-Venerice si Psihiatrie Baia Mare si Spitalul de Psihiatrie din Cavnic. Lista cu propunerile de modificare in sistemul sanitar a fost facuta publica, astazi, de catre Ministerul Sanatatii.

Cseke Attila a subliniat ca in urma comsarii nu se vor face disponibilizari in sistemul sanitar. „Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat pacientului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante”, a declarat ministrul Sanatatii.

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exteriore.
Dintre cele 182 de spitale, un numar de 111 unitati sanitare vor fi  comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta.

In ceea ce priveste reprofilarea unitatilor sanitare, Ministerul Sanatatii si cel al Muncii vor desfasura in perioada  1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes national ”Dezvoltarea retelei de camine pentru  persoanele varstnice.

Pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a realiza demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani.

Lăsaţi un răspuns