Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Permis de conducere spre puscarie

Instructorul si politisti- dupa gratii si obligati sa restituie mita pretinsa pentru obtinerea permisului auto

Examen pentru permis

Examen pentru permis

Sentinta mentinuta pentru politistii si instructorul auto, acuzati ca au pretins diferite sume de la candidatii care sustineau examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Este vorba de inspectorul Bogdan Tatar, fost sef de birou in cadrul Serviciului Permise Auto, agentul Daniel Luca si instructorul auto Dan Palancz.

Printr-o decizie data zilele trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia Curtii de Apel Cluj. Astfel, Bogdan Tatar a fost condamnat la 2 ani si doua luni de inchisoare, pentru luare de mita. Judecatorii au dispus si interzicerea dreptului de a profesa intr-un domeniu de natura celui in care a savarsit infractiunea si confiscarea sumei de 3.500 de euro si plata cheltuielilor judiciare. Agentul Daniel Luca a fost condamnat la detentie pe o perioada de un an, 2 luni si 22 de zile, pentru luare de mita in forma continuata, si obligat sa plateasca 1.000 de lei cheltuieli judiciare.

Codul semnelor

De asemenea, instructorul auto Dan Palancz a fost condamnat la 1 an si 11 luni inchisoare pentru comiterea infractiunilor de dare de mita si trafic de influenta, precum si confiscarea umei de 5.750 de euro. Nici cel care a dat mita nu a scapat nepedepsit, Dumitru Timis fiind condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Acestia au fost trimisi in judecata in octombrie 2006.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2005-iulie 2006, in calitate de ofiter examinator, Tatar a pretins, in mod repetat, sume de bani in valoare totala de 7.950 euro si bunuri, primind efectiv suma de 4.700 euro si bunuri prin intermediul instructorului auto Dan Palancz. Bunurile si banii (intre 300-800 euro) au fost primite de la 15 persoane, in schimbul promovarii examenului pentru obtinerea permisului de conducere auto. In aceasta activitate infractionala a fost implicat si agentul de politie Daniel Luca, care, la randul lui, a pretins si primit sume de bani atat pentru sine, cat si pentru Tatar.  Agentul si inspectorul de politie au intervenit la proba teoretica a examenului. Ofiterul examinator sau, dupa caz, agentul de politie le furniza candidatilor raspunsurile corecte folosind un cod al semnelor, prestabilit de comun acord intre ofiter, instructor si candidati, cu incalcarea normelor legale.

Lăsaţi un răspuns