Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Soarta inspectorilor guvernamentali este la mana Parlamentului

Gheorghe Achim

Gheorghe Achim

Scaunele inspectorilor guvernamentali se clatina. Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, printr-un proiect de lege, desfiintarea functiei de inspector guvernamental, iar persoanele care ocupa, in prezent, aceste posturi urmeaza sa fie trecute intr-un corp de rezerva. Proiectul a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere in regim de urgenta si se preconizeaza ca va fi supus votului la inceputul saptamanii viitoare.

Conform proiectului de lege, functia de inspector guvernamental va fi desfiintata, dar persoanele care au aceasta calitate raman in continuare inalti functionari publici. Acestia vor putea fi selectati pentru a ocupa o pozitie care necesita calitatea de inalt functionar public sau pot merge pe o pozitie inferioara, daca vor dori acest lucru.

La nivel national exista 77 de inspectori guvernamentali, fosti prefecti sau subprefecti, dintre care 4 isi desfasoara activitatea in Maramures. Este vorba de Gheorghe Achim, fost subprefect PDL, Pamfil Bercean, fost subprefect PNL, Ovidiu Draganescu, fost prefect de Timis si Gabriel Panaitescu, fost subprefect de Galati. In timp ce Gheorghe Achim si Pamfil Bercean au atributii in acelasi domeniu de activitate, iar Panaitescu a primit sarcini pe linie de protectie a mediului, despre Draganescu nici colegii lui inspectori guvernamentali nu stiu cu ce se ocupa.

“Eu am primit sarcini in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Chiar am sugerat sa ne suplimenteze atributiile pentru ca, la expertiza pe care o au, inspectorii guvernamentali ar putea profesa in domenii care sunt considerate prioritare. Ma refer aici la absorbtia fondurilor europene, la combaterea evaziunii fiscale, domenii in care orice inspector ar putea fi folosit. Chiar si pentru cei care provin din alte zone ale tarii s-ar putea gasi de lucru in judetele lor, daca tot se doreste reducerea cheltuielilor cu cazare, diurna, deplasari etc. Nici lor nu cred ca le convine sa profeseze in alt judet”, a declarat inspectorul guvernamental Gheorghe Achim.

“Sa decida Parlamentul”, spune Bercean

Pamfil Bercean a precizat ca, in calitate de inspector guvernamental, are atributii in domeniul silviculturii, agriculturii si dezvoltarii rurale. “Am aproximativ aceleasi sarcini ca si colegul meu Gheorghe Achim. Ne controlam unul pe altul pentru ca asa ni s-a cerut. Am solicitat guvernului sa ne suplimenteze atributiile, dar nu ne-au bagat in seama. Acum, s-a propus defiintarea functiei de inspector guvernamental, dar totul depinde de votul Parlamentului. Nici in cazul deputatului Dan Pasat, parlamentarii nu au votat asa cum ar fi vrut PDL sau guvernul, cu toate ca li s-a sugerat sa nu se opuna solicitarii facute de procurorii DNA, si nici in cazul proiectului care face referire la desfiintarea functiei de inspector guvernamental nu stim cum va fi”, a precizat Bercean.

Cei doi inspectori guvernamentali au precizat ca abia dupa votul din Parlament vor lua o decizie pe plan profesional. “La varsta mea, rabdarea e o arma si eu o am. Sa vedem daca se va aproba desfiintarea functiilor si abia apoi o sa decid ce fac pe viitor”, a conchis Bercean.

Lăsaţi un răspuns