Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Cod galben pentru vijelie

Cod galben instituit de autoritati privind pericolul de producere a fenomenelor meteorologice imediate. Institutia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o avertizare meteorologica care vizeaza producerea de fenomene meteorologice periculoase imediate în zona delimitata a localitatilor Ruscova, Petrova, Calinesti, Budesti, Baiut si Dragomiresti.

Se mentioneaza în avertizarea cod galben ca la nivelul acestor unitati administrativ-teritoriale, se vor semnala averse (precipitatii sub forma de ploaie) care pot depasi 25 l/mp, fenomene asociate sunt descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, care pot lua aspect de vijelie si grindina de dimesiuni mici si medii. Avertizarea este valabila pana la ora 17.25.

Sandu Pocol, prefestul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta din localitatile mentionate si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fost informati si membri grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.

Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenand material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. În acest context, este de evitat lasarea autovehiculelor pe podetele aferente, din fata gospodariilor si anexelor proprii.

Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Lăsaţi un răspuns