Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 8 mai 2024

Actiunea de stingere a incendiilor cu elicopter, oprita de intuneric

elicopter

elicopter

Un elicopter militar din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor a aterizat în jurul pranzului pe Aeroportul International Baia Mare pentru a sprijini actiunile de interventie ale pompierilor maramureseni în scopul lichidarii incendiilor declansate pe Valea Chiuzbaii (Muntii Gutai) si Valea Serpoaia (comuna Suciu de Sus).

Prefectul Sandu Pocol a precizat ca actiunea de stingere a incendiilor, cu sprijinul elicopterului, a fost coordonata aerian de inspectorul ISU Maramures, colonel sef Ion Pop si maiorul Ioan Ionita Sarb, prim adjunct al Inspectorului sef, iar la sol de comandantii echipajelor de pompieri, care au fost sprijiniti de personal silvic si membrii ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta.

 

Actiunea echipelor de interventie de la sol a fost îngreunata de terenul greu accesibil si accidentat, dar si de pantele abrupte care nu au permis deplasarea autospecialelor la locul producerii incendiilor.

 

Elicopterul militar din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a fost alimentat cu apa din acumularea Stramtori-Firiza. Acesta a survolat zona montana a Vaii Chiuzbaii si a deversat o cantitate de 9.000 litri de apa pe suprafata de teren delimitata a incendiului. Mai apoi elicopterul a zburat spre Valea Serpoaia, unde incendiul a fost întretinut si de trunchiuri de copaci uscati. A fost împrastiata o cantitate de 3.000 litri de apa, provenita tot din alimentarea Stramtori-Firiza. Lasarea întunericului a obligat echipajul sa aterizeze pe pista aeroportului baimarean fara a mai putea continua actiunea de interventie si de stingere a incendiului.

 

La aceasta ora, pompierii militari din cadrul Detasamentului Baia Mare monitorizeaza situatia incendiului de pe Valea Chiuzbaii si evalueaza situatia lichidarii acestuia, avand în vedere ca întunericul permite o vizibilitate mult mai buna a focului sau a jarului, decat cea din timpul zilei. Si pe Valea Serpoaia situatia este monitorizata de catre pompierii militari, urmand ca maine dimineata sa fie reluata actiunea de lichidare a incendiului cu ajutorul elicopterului  din cadrul Inspectoratului General de Aviatie.

Lăsaţi un răspuns