Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 30 aprilie 2024

Anvelopele de iarna, obligatorii pentru drumurile cu gheata zapada sau polei

anvelope de iarna

anvelope de iarna

Ordonanta 5 /2011 care instituie obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zapada, gheata ori polei intra in vigoare de la 1 noiembrie.

Potrivit Ministerului Transporturilor, anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarna daca au inscrise initialele M si S. Un conducator auto trebuie sa achizitioneze anvelope omologate, in concordanta cu cele inscrise de catre RAR in cartea de identitate a vehiculului si care poarta marcajul M+S (sau M.S, sau M&S – mud plus snow).

Ministerul Transporturilor precizeaza ca : ‘Intrucât nici in documentatia de specialitate si nici in legislatia aplicabila nu exista vreo referire la anvelopele denumite comercial ‘all-season’, apreciem ca utilizarea unor anvelope fara marcajul care atesta utilizarea lor corespunzatoare in conditii de iarna este contrara prevederilor legale si se face exclusiv pe raspunderea conducatorului auto”.

Sanctiuni pana la 4.000 de lei

Potrivit Ordonantei 5/2011, cauciucurile de iarna sunt obligatorii intre 1 noiembrie si 1 martie. Conducatorii autovehiculelor care circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara anvelope de iarna sunt sanctionati cu retinerea talonului si amenda de pâna la 4.000 de lei.

In cazul vehiculelor de transport marfa sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarna si lanturi este pasibila de amenda intre 2.500 si 4.000 de lei, precum si retinerea talonului.

Cheltuieli suplimentare in caz de accident
In caz de accident, la sanctionarea cu amenda se adauga o suma dedicata repararii drumurilor si despagubirilor pentru pagubele produse.

In perioada de iarna, conducatorii auto mai trebuie sa aiba in autovehicule cu care circula lanturi antiderapante, sac de nisip si lopata care sa poata fi utilizate in cazul in care zapada sau gheata le da de furca in trafic.

Lăsaţi un răspuns