Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 20 iunie 2024

Udrea l-a reclamat pe Chereches. Primarul a fost amendat pentru „zidul discriminarii”

zidul discriminarii

zidul discriminarii, baia mare

Zidul de pe strada Horea din Baia Mare, ridicat la blocul in care locuiesc persoane de etnie roma, trebuie daramat. Decizia a fost luata de Consiliul National de Combatere a Discriminarii (CNCD). In plus, Consiliul a constatat ca primarul municipiului, Catalin Chereches a savarsit o fapta contraventionala si a dispus sanctionarea lui cu 6.000 de lei.

 

Intr-un conumicat se arata ca CNCD, care s-a intrunit in sedinta Colegiului director in 15 noiembrie, a luat urmatoarele decizii cu privire la unele petitii care au fost in atentia opiniei publice. Astfel, in dosarul numarul 4A/2011 avand ca petent Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (prin autosesizare) – la care s-a conexat ulterior petitia Centrului Crestin al Romilor si sesizarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului – si ca reclamat autoritatea publica locala a municipiului Baia Mare, prin primar, Colegiul director a constatat, in unanimitate, ca ridicarea unui zid despartitor intre locuintele sociale ocupate in majoritate de romii din strada Horea din municipiul Baia Mare si strada principala (aleea pietonala si soseaua destinata circulatiei autovechiculelor) constituie fapta de discriminare.

 

Pentru fapta contraventionala constatata s-a aplicat partii reclamate amenda contraventionala de 6.000 lei. Totodata, Colegiul director a recomandat demolarea zidului despartitor si luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuire a romilor din strada Horea.

 

8.000 de lei amenda pentru Primaria Cluj

O alta sanctiune a fost aplicata administratiei municipiului Cluj. In dosar figureaza ca petent Grupul de Lucru al Organizatiilor Civice si ca reclamat autoritatea publica locala a municipiului Cluj Napoca, prin primar. Colegiul director a constatat, prin unanimitate de voturi, ca mutarea romilor din strada Coastei din municipiul Cluj Napoca la groapa de gunoi din Pata Rat reprezinta fapta de discriminare. Pentru fapta contraventionala constatata s-a aplicat partii reclamate amenda contraventionala in valoare totala de 8.000 lei.

 

Totodata, Colegiul director a recomandat partii reclamate solutionarea situatiei romilor mutati in Pata Rat.

Lăsaţi un răspuns