Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Directorul firmei de gaz din Sighet a fost retinut

PENAL. Directorul de exploatare al firmei de distributie a gazului Berg Sistem Gaz din Sighetul Marmatiei, Valer Faur, a fost retinut în aceasta dimineata. Faur este acuzat de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa cu consecinte grave, fals în înscrisuri sub semnatura privata si abuz în serviciu.

Tot in acest dosar – intocmit dupa exploziile din clubul sighetean in 18-19 februarie, a început urmarirea penala împotriva firmei care administreaza reteaua de gaze din Sighetu Marmatiei, fiind dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor.

Procurorii  de la Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie au cerut ANRE verificarea întregii retele de gaze din Sighetu Marmatiei. De asemenea, anchetatorii vor analiza înregistrarea video din momentul în care a avut loc prima explozie.

Firma de gaze nu a avut avizul de buna functionare de la toate autoritatile. Cercetarile au aratat ca angaja?ii firmei de gaze de la Sighet stiau de scurgerea de gaze cu câteva zile înainte de tragicul eveniment. Locatarii cladirilor din zona in care s-a produs deflagratia au declarat ca au anuntat reprezentantii firmei, dar problema nu s-a rezolvat.

Într-un comunicat de presa, procurorii au aratat ca in continuarea cercetarilor efectuate în dosarul privind accidentul prin explozie care a avut loc la data de 19 februarie 2012, în localitatea Sighetu Marmatiei, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus la data de 07.03.2012 retinerea numitului FAUR VALER sub aspectul savârsirii infractiunilor de ucidere din culpa (o persoana) si vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnatura privata si abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave.

FAUR VALER va fi prezentat în cursul zilei de astazi magistratilor Judecatoriei Sector 5 cu propunere de arestare preventiva.

Din probatoriul administrat în cauza pâna la acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca  FAUR VALER, în calitate de director executiv al firmei S.C. B.G.S., în perioada 2005- ianuarie 2007, prin natura atributiilor de serviciu, având competente în ceea ce priveste edificarea retelei de distributie a gazului metan în orasul Sighetu – Marmatiei, a întocmit în fals documentele tehnice (procese-verbale de receptie, procese-verbale de vicii ascunse si procesele-verbale de dare în functiune), atestând prin aceste acte ca lucrarile efectuate corespund calitativ si tehnic si respecta proiectele de executie.

Astfel, procese-verbale întocmite de acesta vizeaza lucrari efectuate si date în folosinta în anii 2005-2006, iar prin aceste semnaturi s-a atestat în mod nereal faptul ca,  au fost verificate de catre comisia de receptie lucrarile executate, iar acestea corespund proiectelor.

Faptele retinute în sarcina numitului FAUR VALER (cele cu privire la nerespectarea proiectului de executie) au creat conditiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatata de organele de cercetare penala în data de 19 februarie 2012) urmata de infiltrari de gaz în subsolul imobilului, urmate de producerea a doua explozii în data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane si vatamarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate si în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus aratat, printre consecinte fiind si oprirea furnizarii energiei electrice si a gazului metan pe cele doua strazi, aspect de natura sa blocheze activitatea mai multor institutii publice (judecatorie, parchet, trezorerie).

 

La data de 05.03.2012, procurorii au dispus fata de numitul Râsnoveanu daniel (diriginte de santier) începerea urmaririi penale sub aspectul savârsirii infractiunilor de ucidere din culpa (o persoana), vatamare corporala din culpa (14 persoane) si distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

La data de 5.03.2012 procurorii au dispus fata de numitul RÂSNOVEANU DANIEL masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 30 zile.

La aceeasi data, 5.03.2012 procurorii au dispus fata de numitul VIRLICS VASILE (responsabil de lucrari în cadrul firmei mai sus mentionate),începerea urmaririi penale sub aspectul savârsirii infractiunilor de ucidere din culpa (o persoana), vatamare corporala din culpa (14 persoane) si distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Totodata, în vederea recuperarii prejudiciului produs în cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui  imobil detinut de FAUR VALER, precum si asupra imobilului detinut de  VIRLICS VASILE (responsabil de lucrari în cadrul firmei mai sus mentionate), cercetat sub aspectul savârsirii acelorasi infractiuni.

 

 

Lăsaţi un răspuns