Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Gheorghe Marian, îşi pierde mandatul de consilier judeţean pentru alcool

Gheorghe-MarianGheorghe Marian, consilier judeţean PDL, este la un pas de a-şi finaliza mandatul din administraţia judeţeană. În urma unei condamnări definitive pentru infracţiuni rutiere, acesta îşi va pierde mandatul de consilier judeţean. Pentru a-şi încheia mandatul Gheorghe Marian trebuie să primească votul plenului Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş.

Fapta s-a petrecut în octombrie 2011, pe când Gheorghe Marian era consilier al preşedintelui de Consiliu Judeţean. Acesta a fost implicat într-un accident rutier, pe strada Andrei Mureşanu din Baia Mare, când s-a izbit cu maşina de unul dintre semafoarele din faţa sediului de poliţie al municipiului. La acea vreme, Gheorghe Marian şi-a recunoscut vina şi chiar a mărturisit că a apăsat prea tare pedala de acceleraţie în momentul în care s-a apropiat de intersecţia semaforizată. După incidentul înregistrat Gheorghe Marian a fost supus recoltării probelor biologice şi s-a constatat că în momentul în care s-a izbit cu maşina de stâlpul semaforului se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru fapta comisă a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat în 31 octombrie 2012 la Judecătoria Baia Mare, având ca obiect infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. Gheorghe Marian nu şi-a angajat avocat care să-l reprezinte în instanţă, fiind reprezentat de un apărător din oficiu. În 7 martie 2013, instanţa de fond l-a condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, la pedeapsa închisorii de 8 luni. Aceeaşi instanţă a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate pe un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni şi i-a interzis drepturi cetăţeneşti, însă şi pentru pedepsele accesorii s-a dispus suspendarea pe durata termenului de încercare.  Judecătoria Baia Mare l-a mai obligat pe Gheorghe Marian şi la plata sumei de 550 de lei cheltuieli judiciare.

Fără apărător

Sentinţa a fost atacată cu recurs, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Cluj. La fel ca în cazul instanţei de fond, Gheorghe Marian s-a prezentat la recurs fără apărător, fiind reprezentat de un avocat din oficiu. Astfel, la primul termen, Curtea de Apel Cluj a dat verdictul. Recursul a fost respins ca fiind nefondat. Sentinţa a fost dată în 22 aprilie 2013 şi este definitivă. Conform statutului PDL, după pronunţarea sentinţei, partidul ar fi trebuit să îl excludă, în baza unui referat întocmit de secretarul general. Având în vedere faptul că tocmai Gheorghe Marian este cel care deţine funcţia de secretar general al PDL Maramureş, nu şi-a întocmit raportul. Astfel, cei din conducerea organizaţiei judeţene au tăcut sau poate chiar nu au ştiut de situaţia în care se găseşte Gheorghe Marian. “Domnul Gheorghe Marian a încălcat o lege de circulaţie şi după părerea mea a făcut o greşeală pentru că nu a fost foarte atent cu ceea ce se întâmplă şi iată că s-a trezit cu o sentinţă care are efecte. Dar i s-a terminat, am înţeles perioada aia de încercare şi sigur este consilier judeţean în regulă, nu are niciun fel problemă juridică. Dar a încălcat o regulă de circulaţie care s-a finalizat cu un dosar. Este o greutate a domniei sale, o lipsă de responsabilitate în ceea ce priveşte gestionarea acestei situaţii. Eu sunt convins că dacă era mai atent nu se ajungea aici! Dar este o sentinţă, o respectăm şi ea nu produce efecte asupra calităţii sale de consilier judeţean”, a declarat Mircea Man, preşedintele PDL Maramureş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Nu poţi consuma alcool din culpă

Cu toate acestea, statutul PDL este foarte clar. Astfel, articolul 20 din statut prevedere şi condiţiile în care un membru al partidului îşi pierde mandatul de membru. Statutul arată că se pierde calitatea de membru prin “condamnarea penală, pentru infracţiune săvârşită cu intenţie, în România sau în orice ţară democratică”, dar şi prin “interzicerea exercitării drepturilor politice şi cetăţeneşti prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”. Statutul mai arată că “pierderea calităţii de membru din cauzele enumerate nu poate fi contestată la niciunul din organismele partidului.

Cu toate că liderii PDL au încercat să justifice lipsa sancţiunii prin faptul că este o greşeală, fapta a fost încadrată, atât de vechiul, cât şi de noul Cod Penal, la fapte săvârşite cu intenţie, unde s-a putut prevedea rezultatul faptei. “Da, este o infracţiune săvârşită cu intenţie, întrucât, teoretic, nu se poate ca cineva să consume alcool din culpă şi apoi să se urce la volan. Nu e vorba de o beţie accidentală, iar condamnarea dovedeşte acest lucru”, a declarat avocat Radu Ştef, fost decan al Baroului de Avocaţi Maramureş.

Documente doveditoare la CJ

Având în vedere situaţia înregistrată şi faptul că sentinţa pe care a primit-o Gheorghe Marian este una definitivă, Consiliul Judeţean este obligat să aplice prevederile legale. Astfel, în conformitate cu legea administraţiei publice şi Statutul aleşilor locali, PDL trebuie să vină cu o propunere conform listei candidaţilor din alegerile locale din 2012 pentru a-l înlocui pe Gheorghe Marian în CJ.  “Nu avem elemente despre acest caz în momentul de faţă. Noi am aflat despre acest caz doar zilele trecute, însă nu avem o hătărâre sau alte documente şi nici nu ştim dacă s-au epuizat toate căile de atac. Legea prevede că în astfel de cazuri, preşedintele CJ propune plenului constatarea încetării mandatului de consilier judeţean în baza actelor doveditoare. Instanţa este obligată să comunice hotărârea, însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că vom solicita noi documente privind condamnarea consilierului”, a declarat Dumitru Dumuţa, secretarul CJ Maramureş.

Conform listei electorale întocmită în alegerile din 2012, locul lui Gheorghe Marian în CJ Maramureş ar putea fi preluat de bunul său prieten, Constantin Boloş care urmează pe listele PDL.

Lăsaţi un răspuns