Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

Majoritatea parlamentarilor maramureşeni vor pensii speciale

 gheorghe simonLista celor 255 de parlamentari care semnează propunerea legislativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor a fost dată publicităţii. Printre cei care au semnat această propunere se află şi majoritatea parlamentarilor maramureşeni.

 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori. Niciunul dintre parlamentarii PNL de Maramureş nu şi-au pus semnătura pe lista denumită „lista ruşinii”. În schimb, de la PSD au semnat pentru această propunere legislativă deputatul Gheorghe Şimon, deputatul Călin Matei, deputatul Florin Tătaru şi senatorul Sorin Bota. De asemenea, au mai semnat pentru propunerea de acordare a pensiilor speciale pentru parlamentari – deputatul Boniş Istvan (UDMR), deputatul Cornelia Negruţ (PC) şi senatorul UNPR Ciprian Rogojan.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii. Astfel valoarea pensiilor speciale se va situa între 1.400 de lei şi 4.400 de lei pentru parlamentarii care au peste trei mandate. Conducerea PNL a decis, miercuri, ca proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.

R.M.I.

Lăsaţi un răspuns