Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 14 decembrie 2024

Sfântă Liturghie Arhierească la prima biserică construită după Revoluţie în Baia Mare

După evenimentele din 1989 înfiinţarea de parohii noi şi construirea de biserici a luat o amploare deosebită în municipiul Baia Mare, lucru de folos în împlinirea duhovnicească a credincioşilor români ortodocşi. Prima dintre bisericile construite în Baia Mare a fost cea care are hramul „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”, situată într-un cartier nou, intens populat, care este şi acum plină în duminici şi sărbători. Era prima biserică construită în partea de vest a municipiului.

Parohia „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” s-a înfiinţat în ziua Sfintelor Paşti ale anului 1990, la aproape 4 luni după Revoluţie, când s-a întemeiat comunitatea parohială de către preotul Gheorghe Bălan, devenit mai târziu consilier eparhial economic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, timp de 25 de ani.

Tot atunci, s-a înfiinţat Consiliul Parohial şi au început Sfintele Liturghii în curtea şcolii din apropierea locului unde este amplasată biserica, cu un cor omofon, iniţiat de preotul Milan Bălan, azi slujitor al sfântului locaş. S-a pornit de îndată lucrul la proiectul de construire a bisericii, iar la 7 octombrie acelaşi an, un grup de preoţi sfinţea locul pentru viitorul locaş de închinare. Anul următor a început construirea bisericii, iar în septembrie 1992 subsolul era terminat, pentru ca de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, 26 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira, pe atunci Episcop titular ales al reînfiinţatei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului, să oficieze slujba de târnosire. Era primul nou Sfânt Altar Sfinţit în Baia Mare după revoluţie, iar Sfintele Liturghii se vor săvârşi de acum încolo în subsolul bisericii, până la terminarea în întregime a edificului.

În 12 noiembrie 2000 biserica cea mare a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar, după ce a fost împodobită cu pictură, executată de Ilie Căpuşe din Argeş, şi cu un iconostas şi mobilier făcute de meşterii moldoveni din Vânători, Neamţ. La Sfânta Liturghie a slujit un sobor format din 40 de preoţi, în prezenţa a multe mii de credincioşi din tot oraşul.

Aici, în acest sfânt locaş de închinare, care este biserica propriu-zisă, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat azi, duminică, 7 februarie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi format din pr. dr. Vasile Augustin – vicar eparhial, pr. Gheorghe Bălan – ctitor şi preot paroh, fost consilier eparhial, pr. Milan Bălan – consilier eparhial, pr. lect. univ. dr. Dorinel Dani, arhid. Teodosie Bud – consilier eparhial, arhid. Andrei Pop – secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, arhid. Ionuţ Todorca, diacon Ionel Herţeg. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Magdalena Nemeş.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, ascultat cu mare atenţie de credincioşi, prin care a tâlcuit Evanghelia duminicii a pildei talanţilor. Este o evanghelie pregătitoare pentru intrarea în Postul Mare, care precede sărbătoarea Învierii Domnului. Stăpânul din Evanghelia de azi reprezintă pe Dumnezeu, dătătorul tuturor darurilor, iar noi, oamenii, tot ce avem este darul lui Dumnezeu. Viaţa noastră este un dar dat de Dumnezeu. Când un creştin moare, sufletul lui se întoarce la Dumnezeu, cu toată memoria vieţii lui, a spus Preasfinţitul Părinte. Trupurile noastre, după moarte, nu sunt cadavre, ci sunt oseminte. De aceea, cimitirele sunt sacre. Pe de altă parte, creştinul, când moare, lasă în urma sa multă lumină. Noi trăim pe pământ ca să ne asigurăm eternitatea. De aceea, referitor la pilda talanţilor, celui care are credinţă i se va da. Ca cei trei din evanghelia de azi, care au primit talanţii de la stăpânul lor, şi omul lucrează cu darurile primite de la Dumnezeu, de care trebuie să aibă grijă şi să le sporească prin rugăciune şi fapte. Supremul dar primit de la Dumnezeu este libertatea. De ea trebuie să avem grijă, să o sporim în lumina pildei evanghelice şi a Sfintei Scripturi, a lăsat să se înţeleagă Preasfinţitul Părinte în cuvântul său.

Pictura in tehnica “fresco” a fost executata de pictorul de categoria I Ilie Capuse din Arges iar catapeteasma si mobilierul de catre mesteri moldoveni din comuna Vanatori, jud. Neamt.

ăpânitor şi altă etnie. A trecut peste graniţe. Asta ne arată Mântuitorul. De ce? Ca să ne demonstreze că Dumnezeu îi vrea pe toţi împreună, pentru că Dumnezeu este Tatăl tuturor şi toţi oamenii sunt fiii lui Dumnezeu. Cei care au fost la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească de la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare s-au întors acasă cu mult folos duhovnicesc pentru sufletele lor”, încheie PS dr. Iustin Sigheteanul.

Vasile Gherman

 

Lăsaţi un răspuns