Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Cornelia Negruţ solicită pedepse aspre pentru neplata RCA

Deputatul ALDE Cornelia Negruţ s-a adresat oficial ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pe tema problemelor cauzate de lipsa poliţelor RCA în judeţul Maramureş.

rca„România se confruntă cu un deficit major în ceea ce priveşte existenţa asigurărilor RCA raportate la numărul autovehiculelor înmatriculate, arată un document oficial al Consiliului Concurenţei. Astfel, cel mai redus număr de autovehicule asigurate din totalul celor înmatriculate se situează în jurul unui procent de 68%, în mai multe judeţe din ţară”, a subliniat parlamentarul maramureşean în interpelarea trimisă conducerii MAI.

Cornelia Negruţ a mai arătat că pentru a reduce acest decalaj important dintre numărul vehiculelor înmatriculate şi cele care deţin asigurările obligatorii RCA, Autoritatea de Concurenţă a avansat ca soluţie intensificarea controalelor în trafic realizate de Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române.

În finalul documentului, parlamentarul ALDE l-a întrebat pe ministrul Tobă următoarele:

„1. Ce deficienţe aţi sesizat în urma controalelor pe linia existenţei poliţelor RCA, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Maramureş?;

2. Ce sancţiuni riscă posesorii acestor autovehicule depistate a fi în afara legii şi câte astfel de pedepse a dispus Poliţia Rutieră în ultimul an, la nivelul ţării, şi punctual în Maramureş?;

3. Ce procent din contravenţiile acordate de către Poliţia Rutieră în cazul lipsei RCA au fost achitate, atât la nivel naţional, cât şi în Maramureş?;

4. Cum consideraţi că sunt în acest moment sancţiunile care pedepsesc aceste abateri? Aveţi în intenţie înăsprirea lor?”.

„Aceste controale ar trebui să vizeze, în special, potrivit Consiliului Concurenţei, celelalte vehicule în afara autoturismelor, deoarece la acestea se constată o mai mare tentaţie de fraudare. De asemenea, specialiştii propun modificarea modalităţii prezente de emitere a poliţelor RCA, respectiv existenţa unei interconectări a bazelor de date ale ASF cu cele ale Poliţiei Române, ANAF, autorităţilor locale şi a celorlalte instituţii care veghează la încasarea contravenţiilor şi a sancţiunilor pecuniare generate de inexistenţa asigurărilor. Sper ca ministrul de Interne să găsească o soluţie optimă pentru rezolvarea acestor deficienţe”, a concluzionat Cornelia Negruţ.

 

Biroul de Presă al deputatului ALDE de Maramureş 

Lăsaţi un răspuns