Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

Zetea: A fost dezvelită stema orașului Seini

Duminică, 22 mai 2016, la Seini a fost dezvelită stema orașului, care a fost sfințită de un sobor de cinci preoți. Stema orașului Seini se compune dintr-un scut triunghiular roșu, cu marginile rotunjite. În interiorul scutului se află broșat un ansamblu de aur format din doi ciorchini de strugure și două frunze, așezați în spirală. În vârful scutului se află un zid de argint, format din patru rânduri triunghiulare întrețesute (cu tot cu aliniat) și trei creneluri. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

stema seini1Ansamblul de struguri face parte din sigiliul localității, datat din secolul al XVIII-lea, dar reprezintă și una dintre cele mai importante îndeletniciri ale locuitorilor, agricultura. Zidul de argint crenelat reprezintă cetatea Zeynir, una dintre cele mai importante cetăți din Nord-Vestul Transilvaniei din perioada Evului Mediu, fiind un important târg din zonă. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.

Evenimentul a fost marcat prin concertul fanfarei, iar invitații primarul Gabriela Tulbure au fost: vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, deputatul Călin Matei, senatorul Sorin Bota, prof. dr. Ilie Gherheș, care a fost și președintele comisiei, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorector al Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, dar și membrii comisiei, respectiv profesorul Mihai Pop, secretarul orașului Seini, Ioan Bud, prof. Kirchmajer Francisc, preotul Pop Gheorghe care a scris și monografia orașului, Dan Scorca și, bineînțeles, primarul orașului Seini.

”Dăruiesc cu mare mândrie orașului nostru identificarea sa în această stemă care exprimă, prin însemnele sale, istoria, tradițiile și îndeletnicirile de bază ale locuitorilor noștri. Consider că prin dezvelirea stemei am scris istorie în Seini, având în sfârșit o o emblemă cu care să ne identificăm ca oraș”, a precizat Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini.

psd la seiniVicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a arătat că ziua de duminică, 22 mai 2016 este o zi care a intrat în filele istoriei locale a orașului Seini. ”Este o zi în care ne-am asumat trecutul, tradițiile și valorile noastre culturale, dar în același timp și o zi în care trebuie să ne gândim cu responsabilitate la viitor. Responsabilitatea celor de azi ar fi să insufle generațiilor viitoare dragostea pentru însemnele locale. Chiar dacă prin fiecare dintre noi trece o fibră de patriotism românesc, în primul rând generațiile care vin trebuie să crească în dragoste de Maramureș și de fiecare localitate în parte. Seiniul este, astăzi, o astfel de comunitate care păstrează tradițiile, promovează valorile și muncește pentru un viitor mai bun”, a declarat Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Biroul de presă al PSD Maramureș

Lăsaţi un răspuns