Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 4 noiembrie 2024

Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Înălţarea Domnului” din Baia Mare

Azi, 9 iunie 2016, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din municipiul Baia Mare.

biserica babesDin sobor au făcut parte pr. Alexandru Butean, inspector eparhial, paroh, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, preot slujitor, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia, diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Sergiu Adrian Butean, cântăreţ la strana bisericii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi seminarişti din Baia Mare, sub bagheta prof. drd. Andrei Baboşan.

Şi pentru că sărbătoarea Înălţarea Domnului este şi Ziua Naţională a Eroilor din România, P.S. Iustin Sigheteanul a oficiat şi pomenirea eroilor neamului, ostaşi şi luptători pentru propăşirea patriei, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă sau în închisori.

În cuvântul de învăţătură rostit, P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre istoricul sărbătorii, importanţa ei, semnificaţia Înălţării Mântuitorului cu trupul la cer, despre realitatea Învierii Mântuitorului, despre îndumnezeirea firii omeneşti, despre omniprezenţa Mântuitorului de după Înălţare, atât în Cer cât şi pe Pământ, dar şi de ce această sărbătoare a fost declarată zi a eroilor din ţara noastră.

Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului”, zidită în Baia Mare, pe str. Victor Babeş nr. 15, din cartierul Săsar, este de dată recentă. Construcţia ei a început în anul 1997, din cărămidă. În momentul de faţă este în faza de pictare, având exteriorul terminat şi interiorul pregătit pentru această lucrare. Sfintele Liturghii se ţin în subsolul bisericii, care a fost frumos amenajat, împreună cu Sfântul Altar, după toată rânduiala ortodoxă. Are doi preoţi slujitori, pr. Alexandru Butean şi pr. dr. Marius Nechita şi doi diaconi: Bogdan Bancoş şi Sergiu Adrian Butean.

În anul 2000 preotul paroh Sorin Tomoiagă a înfiinţat corul bisericii, care funcţionează şi azi.

***

La ora 12,00, clopotele bisericii au fost trase, la fel ca cele din mănăstiri şi din toate bisericile parohiale, pentru eroii neamului.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns